Αρά Μαγκογιάν |
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Στον Ραζμίκ Αγαμπατιάν Iανουάριος – Μάρτιος 2013 τεύχος 76 “Πρέπει να απαγκιστρωθούμε από στερεότυπα και μεθοδολογίες του παρελθόντος”
Κατά το διήμερο 20 και 21 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ζαβαριάν» στη Νίκαια, το συνέδριο των αντιπροσώπων της Αρμενικής Κοινότητας της Ελλάδος. Τα συσσωρευμένα προβλήματα, κυρίως οικονομικής φύσεως, καθώς και η επιθυμία που είχαν εκφράσει ο τέως Πρόεδρος κ. Αρμέν Ντεριάν, αλλά και αρκετά μέλη του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου για μη επανεκλογή τους, οδήγησαν στην ανάδειξη ενός νέου Συμβουλίου, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων. Κατά τη συγκρότηση σε σώμα, Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Αρά Μαγκογιάν, ο οποίος και παλαιότερα είχε διατελέσει μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου για πολλά χρόνια.
Το καινούργιο Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν και αρκετοί νέοι, ξεκίνησε τις εργασίες του δυναμικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να επιλύσει κάποια από τα χρονίζοντα προβλήματα, όπως εκείνο του Γηροκομείου, της μισθοδοσίας των Αρμενίων δασκάλων, της συγκρότησης των προβλεπομένων από το καταστατικό Συμβουλίων, καθώς και των Ενοριακών Επιτροπών για τους ιερούς ναούς που υπάγονται στην αρμενική Μητρόπολη. Τα περισσότερα από τα παραπάνω Συμβούλια στελεχώθηκαν με νέα μέλη, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση με προθυμία και ενθουσιασμό.
Από τις πρώτες δραστηριότητές του Κεντρικού Συμβουλίου υπήρξε η πραγματοποίηση μιας πολυήμερης επίσκεψης στις πόλεις της Βορείου Ελλάδος, με σκοπό την άμεση επικοινωνία με τα μέλη των τοπικών κοινωνιών, την εξέταση των διαφόρων προβλημάτων και την αναζήτηση λύσεων. Για όλα αυτά ζητήσαμε να έχουμε τις απόψεις του κ. Μαγκογιάν, τις οποίες και σας παρουσιάζουμε στη συνέχεια.
Οι εργασίες στο πρόσφατο συνέδριο των αντιπροσώπων της Αρμενικής Κοινότητας Ελλάδος, ανέδειξαν μια σειρά από σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία των δομών της παροικίας μας. Σχεδόν όλα έχουν να κάνουν με την οικονομική κατάσταση. Πώς φτάσαμε σ’ αυτό το οικονομικό αδιέξοδο;
Η αρμενική κοινότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Ως εκ τούτου τα προβλήματα, οι επιτυχίες, αλλά και οι ιδιαιτερότητες του ελληνικού λαού και της χώρας, εμφανίζονται σε μικρογραφία και μέσα στην κοινότητα. Γι’ αυτό, όταν ευημερεί η χώρα, ευημερεί και η κοινότητα. Και αντίστροφα, όταν η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικά ή άλλα προβλήματα, αυτομάτως πλήττεται και αυτή. Βεβαίως, υπάρχουν και εσωτερικά δομικά προβλήματα που η επίλυσή τους προϋποθέτει την απαγκίστρωσή μας από στερεότυπα και μεθοδολογίες του παρελθόντος. Μόνον έτσι μπορούν να βρεθούν λύσεις που θα είναι μεν επώδυνες ως ένα βαθμό, μακροπρόθεσμα όμως θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της κοινότητας. Κατά την άποψή μου, ο συνδυασμός των δομικών προβλημάτων, μαζί με τις εν γένει αρνητικές οικονομικές συγκυρίες, μας οδήγησαν στη σημερινή οικονομική κατάσταση. Μια κατάσταση που θα την χαρακτήριζα μεν δεινή, όχι όμως και αδιέξοδη, αφού μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν ληφθούν ορισμένα αυστηρά οικονομικά μέτρα και ακολουθηθούν κατάλληλες διαδικασίες προσαρμογής.
Η παραχώρηση του αρμενικού γηροκομείου σε επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο χώρο, εντάσσεται σ’ αυτά τα πλαίσια;
Ασφαλώς. Το γηροκομείο δημιουργούσε μηνιαία ένα έλλειμμα της τάξεως των 10.000 ευρώ, ενώ ο αριθμός των τροφίμων μειωνόταν διαρκώς. Γι’ αυτό και η παραχώρηση σε επιχειρηματία είχε ήδη αποφασιστεί από το προηγούμενο Κεντρικό Συμβούλιο. Εμείς απλώς διευρύναμε τον κύκλο αναζήτησης και βρήκαμε τον πλέον κατάλληλο για μας επιχειρηματία στο πρόσωπο του αγγειολόγου κ. Μιχάλη Φατσή. Ενός ανθρώπου που γνωρίζει καλά τόσο την κοινότητά μας, όσο και το ίδιο το αντικείμενο, αφού διαθέτει ήδη μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην Παλαιά Κοκκινιά. Καθώς αντιλαμβάνεστε, η απόφαση αυτή μειώνει το ετήσιο έλλειμμα της κοινότητας κατά 120.000, ένα ποσόν διόλου ευκαταφρόνητο, ιδιαίτερα μάλιστα με τα σημερινά δεδομένα.
Ποια θα είναι η σχέση μας με τον εν λόγω επιχειρηματία;
Το ίδρυμα θα λειτουργεί εφεξής ως κερδοσκοπική επιχείρηση υπό τον κ. Φατσή. Η συμφωνία μας προβλέπει την στέγαση μέχρι 12 γερόντων αρμενικής καταγωγής με μειωμένα τροφεία και την επαναπρόσληψη μεγάλου μέρους του υπάρχοντος προσωπικού. Το Κεντρικό Συμβούλιο συγκρότησε ήδη μια νέα Επιτροπή Γηροκομείου, στην οποία πρέπει να απευθύνονται όσοι εκ των συμπατριωτών μας επιθυμούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του.
Σημειώνω πως με πρωτοβουλία της εν λόγω επιτροπής, πραγματοποιήθηκε λεπτομερής απογραφή των ηλεκτρικών συσκευών, επίπλων κλπ του γηροκομείου που ανήκουν στην κοινότητα και ενημερώθηκαν σχετικά οι ενοριακές επιτροπές και οι διοικήσεις των σωματείων μας για να μεταφέρουν ό,τι τους είναι χρήσιμο στις εκκλησίες, τα σχολεία και τα εντευκτήρια μας. Η παράδοση και παραλαβή γίνεται έναντι αποδείξεως, όπου καταγράφονται αναλυτικά τα παραδιδόμενα υλικά. Κάποια από τα υλικά αυτά που έχουν μείνει αδιάθετα, φυλάσσονται στο διπλανό κτήριο του γηροκομείου που δεν έχει ενοικιαστεί. Στο τέλος της διαδικασίας, όλα αυτά θα ελεγχθούν από την αιρετή Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της κοινότητας και θα συνταχθεί σχετική έκθεση.
Πού βρίσκεται σήμερα το θέμα της καταβολής των μισθών των Αρμενίων εκπαιδευτικών από την ελληνική πολιτεία;
Όπως γνωρίζετε τα δημοτικά μας σχολεία που λειτουργούν στο λεκανοπέδιο υπό την εποπτεία του Κεντρικού Συμβουλίου, είχαν περιέλθει σε δεινή κατάσταση που έθετε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή τους. Αιτία, η μη καταβολή των μισθών των διδασκάλων της αρμενικής γλώσσας και ιστορίας από το Υπουργείο Παιδείας κατά την τελευταία διετία. Η ίδια η κοινότητα, είχε εξαντληθεί οικονομικά και γι’ αυτό δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα . Ευτυχώς, χάρις στην ευαισθησία του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, προς τον οποίον είμαστε ευγνώμονες, επιτέλους αντιμετωπίστηκε το χρονίζον αυτό πρόβλημα, με την καταβολή πρόσφατα των δεδουλευμένων ενός από τα δύο προηγούμενα έτη και την κανονική πληρωμή των διδασκάλων κατά το τρέχον σχολικό έτος. Περιμένουμε τώρα την καταβολή των μισθών και της δεύτερης σχολικής χρονιάς, ώστε να λήξει οριστικά το θέμα.
Αληθεύει ότι για λόγους οικονομίας θα πάψει να λειτουργεί και ο ιερός ναός του Αγίου Γρηγορίου στην Αθήνα, όπου βρίσκεται και η έδρα της Μητρόπολης;
Πράγματι κυκλοφόρησε μια τέτοια ανυπόστατη φήμη λόγω της μετάθεσης του εφημέριου πατέρα Μπαρέτ στην εκκλησία του Αγίου Ιακώβου στη Νίκαια. Δεν αληθεύει όμως! Αντίθετα, συγκροτήσαμε μια πολυμελή ενοριακή επιτροπή στη συγκεκριμένη εκκλησία, αποτελούμενη από 11 άτομα συνολικά, καθώς και αντίστοιχη επιτροπή κυριών. Πριν από ένα μήνα έγινε και η κοπή της πίτας, στην οποία παρευρέθησαν ο Μητροπολίτης κ. Χορέν Τογραματζιάν, ο πατέρας Μπαρέτ και πολλοί ενορίτες. Θα θέλαμε όμως να βλέπαμε περισσότερους πιστούς στην εκκλησία τις Κυριακές, γιατί είναι θλιβερό να πραγματοποιείται Θεία Λειτουργία με την παρουσία ελάχιστων ενοριτών.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες του νέου Κεντρικού Συμβουλίου;
Βασική προτεραιότητα του Κεντρικού Συμβουλίου είναι η αντιμετώπιση των υφισταμένων προβλημάτων και στο βαθμό που μας το επιτρέπουν ο χρόνος και οι δυνατότητές μας, η ανάπτυξη σειράς δραστηριοτήτων σε τομείς όπως ο θρησκευτικός, ο πολιτιστικός και ο κοινωνικός, με την σύσταση αντίστοιχων επιτροπών. Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι η ανάπτυξη δράσης για την προστασία της δυτικοαρμενικής γλώσσας, που όπως γνωρίζουμε όλοι έχει ενταχθεί από την UNESCO στη λίστα των γλωσσών που κινδυνεύουν να αφανιστούν προσεχώς. Καταλαβαίνετε πως μαζί με την καταστροφή των ιερών ναών και των μνημείων που άφησαν οι γονείς μας στη δυτική Αρμενία, μιλάμε για την μεγαλύτερη εθνική και πολιτιστική καταστροφή που κινδυνεύουμε να υποστούμε σαν συνέπεια της γενοκτονίας. Αποτελεί υποχρέωσή μας λοιπόν όχι μόνο ως Αρμενίων, αλλά και ως ανθρώπων να διασώσουμε τη γλώσσα όχι μόνο του Κομιτάς, του Τανιέλ Βαρουζάν και του Σιαμαντό, αλλά και των ίδιων των προγόνων μας. Αυτός είναι ένας πανεθνικός αγώνας από τον οποίον δεν πρέπει να απουσιάσει κανένας Αρμένιος, είτε μιλάει τη δυτικοαρμενική, είτε την ανατολικοαρμενική γλώσσα.
Έχετε προβεί σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση;
Βεβαίως. Μέσω του ακαδημαϊκού και καθηγητού Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας κ. Χρήστου Ζερεφού έχουμε ήδη ζητήσει την συμπαράσταση του ελληνικού τμήματος της UNESCO στο θέμα αυτό. Επίσης μέσω του γραφείου της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, απευθυνθήκαμε στην κα Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γενικά θα συνεχίσουμε την αναζήτηση λύσεων πάνω στο θέμα, γιατί θεωρούμε πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο τόσο εθνικά, όσο και από πλευράς παγκόσμιου πολιτισμού.
Θα μπορούσατε να μας αναπτύξετε εν συντομία το πρόγραμμμά σας;
Κινούμεθα πάνω στις γενικές κατευθυντήριες γραμμές που συνέστησε η Αυτού Αγιότης ο Πατριάρχης Αράμ Α’ στο μήνυμα που απηύθυνε προς το 39ο Συνέδριο της Κοινότητάς μας τον περασμένο Οκτώβριο. Και πιο συγκεκριμένα:
Ανάπτυξη έντονης, προγραμματισμένης και συστηματικής δραστηριότητας, έτσι ώστε τα αρμόδια σώματα να οργανώσουν την κοινότητα πάνω σε πιο στέρεες βάσεις.
Αναδιοργάνωση της κοινοτικής ζωής, με έμφαση στον εκπαιδευτικό τομέα, έχοντας σαν γνώμονα πως το σχολείο αποτελεί τη βάση και το εχέγγυο βιωσιμότητας μιας κοινότητας.
Εν όψει της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, καταγραφή των ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων της κοινότητας και αξιοποίησή τους για την αντιμετώπιση των αναγκών μας.
Έχει γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι τώρα;
Με βάση τις παραπάνω υποδείξεις, το Κεντρικό Συμβούλιο προέβη αμέσως σε κάποιες πρακτικές ενέργειες. Αρχικά, κατέγραψε τις εργασίες που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια της θητείας του, καθώς και τις αντίστοιχες οικονομικές υποχρεώσεις. Στη συνέχεια, επί τη βάσει αυτών, προγραμμάτισε τις εργασίες που πρέπει να γίνουν. Στο σημείο αυτό, οφείλω να αναφέρω πως το Κεντρικό Συμβούλιο αξιολογώντας τις προτεραιότητές του, ανασύστησε την Επιτροπή Διαχείρισης Ακινήτων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και διεύρυνε τη σύνθεση της Επιτροπής Οικονομικών, της Επιτροπής Παιδείας και της Επιτροπής του Γηροκομείου, με στόχο την περιστολή των δαπανών και την αξιοποίηση κάποιων εγκαταλειμμένων ακινήτων.
Υπάρχουν όμως και άλλες σημαντικές εργασίες που πρέπει να γίνουν εντός του έτους, όπως για παράδειγμα η διεξαγωγή κοινοτικών εκλογών κατά το φθινόπωρο για την εκλογή νέων αντιπροσώπων της Αρμενικής Κοινότητας Ελλάδος, καθώς και η σύγκλιση έκτακτου Συνεδρίου των αντιπροσώπων για την τροποποίηση του καταστατικού της Κοινότητας.
Με την εγκατάσταση των οικονομικών μεταναστών από την Αρμενία τις δύο τελευταίες δεκαετίες, έχει αλλάξει η σύνθεση της κοινότητας στην Ελλάδα. Ποια εικόνα παρουσιάζουν οι ενορίες μας σήμερα;
Πράγματι, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η εγκατάσταση στην Ελλάδα οικονομικών μεταναστών από την Αρμενία, μετέβαλλε ριζικά τόσο την αριθμητική δύναμη, όσο και τη σύνθεση της κοινότητας με βάση τον τόπο προέλευσης των μελών. Η «παραδοσιακή κοινότητα» - αν μπορούμε να την αποκαλέσουμε έτσι -αποτελείτο είτε από αυτόχθονες Αρμενίους (κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη), είτε από πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Πολλοί από τους νεοαφιχθέντες εγκαταστάθηκαν στις πόλεις όπου υπήρχαν ήδη οργανωμένες αρμενικές κοινότητες. Άλλοι βρέθηκαν σε περιοχές όπου τα πρόσφατα τουλάχιστον χρόνια δεν υπήρχε αρμενική παρουσία, δημιουργώντας νέες κοινότητες. Αρκετοί από τους οικονομικούς μετανάστες, έχοντας ζήσει μέσα στο διεθνιστικό ιδεολογικό περιβάλλον της Σοβιετικής Ένωσης όπου η έννοια του έθνους είχε μικρή σημασία επισήμως, προτίμησαν να απομακρυνθούν ευθύς εξαρχής από τις αρμενικές ρίζες τους. Οι περισσότεροι πάντως, κατέβαλλαν μια δύσκολη προσπάθεια για την ενσωμάτωσή τους στις τοπικές κοινωνίες της νέας τους πατρίδας, παράλληλα όμως διαφυλάσσοντας ακέραια την αρμενική τους εθνική συνείδηση.
Σήμερα χιλιάδες απ’ αυτούς ζουν ανάμεσά μας και σταδιακά αρχίζουν να συνεργάζονται μαζί μας, στελεχώνοντας τις ενοριακές επιτροπές και τα σωματεία μας. Τα παιδιά τους που έχουν γεννηθεί εδώ, δεν ξεχωρίζουν πια από τα δικά μας. Στα ολοήμερα σχολεία της Αττικής, αποτελούν περίπου το 50% του συνόλου των μαθητών, ενώ στα μονοήμερα φροντιστηριακού τύπου σχολεία της Βορείου Ελλάδος υπερβαίνουν το 90% του συνόλου. Μπορούμε πλέον να λέμε με ικανοποίηση, πως η ενσωμάτωσή τους στις κοινοτικές δομές έχει αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια και βαίνει προς την ολοκλήρωση.
|