Δρ. Βατσέ Ντερ Γκαραμπετιάν Εκτύπωση E-mail

Στην Αναΐς Καζαντζιάν
Τεύχος: Oκτώβριος - Δεκέμβριος 2009

Με την ευκαιρία της ίδρυσης «Hayastan All Armenian Fund»  και στην Ελλάδα, μιλήσαμε με τον πρόεδρό της, Δρ. Βατσέ Ντερ Γκαραμπετιάν.

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν όλοι ανεξαιρέτως. H άγνοια είναι αυτή που μας κάνει επιφυλακτικούς

 


 

Μπορείτε να μας μιλήσετε για την κεντρική επιτροπή του Fund από ποιους αποτελείται και πώς λειτουργεί;
Η Κ.Ε. αποτελείται από προσωπικότητες της Αρμενίας, όπως επίσης κι από όλες τις χώρες ανά τον κόσμο. Της Κ.Ε. ηγείται ο Πρόεδρος της δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, στην δε εκτελεστική επιτροπή διευθυντής είναι ο Αρά Βαρτανιάν.
Ανάλογα με τις ανάγκες σε διάφορα μέρη της Αρμενίας και στο Αρτσάχ, η Κ.Ε. συγκεντρώνει στοιχεία από περιοχές με σοβαρές ελλείψεις, οπότε ορίζει και το πρόγραμμα των έργων που θα εκτελεστούν. Οι εργασίες γίνονται με σειρά προτεραιότητας και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η κάθε περιοχή συμμετέχει στα έργα αυτά με κάποιο ποσό από τα δημοτικά και κοινοτικά κονδύλιά της.

Πότε και πώς ξεκίνησε η επιτροπή της Ελλάδας;
Την άνοιξη του 2008, ο πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα Βαχράμ Καζογιάν μαζί με το διευθυντή της Εκτελεστικής Επιτροπής Αρά Βαρτανιάν και τον σύμβουλο Χρατς Οβανισιάν συγκέντρωσαν τους εκπροσώπους των δογμάτων και όλων ανεξαιρέτως των φορέων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Εκεί μας ανέλυσαν το έργο της επιτροπής αυτής και μας πρότειναν να δημιουργηθεί αντίστοιχη επιτροπή και στην Ελλάδα. Στις 7 Οκτωβρίου του 2009 έγινε η πρώτη συνάντηση όπου και συστάθηκε η 15μελής επιτροπή. Είναι μια υπερκομματική επιτροπή, η οποία θα προσπαθήσει να πείσει την κοινή γνώμη για την ουδετερότητα και την αξιοπιστία της.
Αρχικός μας στόχος είναι η συγκρότηση της νομικής υπόστασης της επιτροπής ώστε να μπορεί να λειτουργεί σε σωστές βάσεις.
Ποιο είναι το έργο των επιτροπών ανά τον κόσμο;
Η κάθε επιτροπή μπορεί αν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει μόνη της κάποιο πρόγραμμα και για μεγαλύτερα έργα, μπορούν να συνεργαστούν με επιτροπές άλλων χωρών. Για παράδειγμα, αν βγει ο προϋπολογισμός κατασκευής κάποιου νοσοκομείου, μπορεί να αναλάβει η Ελλάδα το παιδιατρικό, η Γαλλία τα χειρουργεία, η Ελβετία το ορθοπεδικό και με αυτόν τον τρόπο να ολοκληρώνεται το έργο.
Για να γνωρίζει λοιπόν ο κόσμος που έχουν δωθεί τα χρήματα της κάθε χώρας, έξω από κάθε τμήμα αναγράφεται η χώρα που έχει κάνει την δωρεά ή το όνομα του εκάστοτε ιδιώτη χορηγού.  Υπάρχει στη διάθεσή μας το ανάλογο οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο θα προβάλλουμε στον κόσμο κατά τη διάρκεια της πρώτης συγκέντρωσης που θα οργανώσουμε πολύ σύντομα, γιατί μια εικόνα είναι ίσον χίλιες λέξεις.
Έχουμε, επίσης, και τον χάρτη που έχουν ετοιμάσει οι Γάλλοι με τα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Πώς θα ενημερωθεί ο κόσμος; Υπάρχει κάποια ιστοσελίδα απ’ όπου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να έχουν μια σφαιρική εικόνα και να πεισθούν για τα έργα που γίνονται;
Φυσικά μπορούν να επισκέπτονται το www.himnadram.org. Όταν ένας μεγάλος χορηγός αναλάβει ένα έργο, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί και την εξέλιξή του από κοντά ανά πάσα στιγμή.
Ανάδοχοι έργων οδοποιΐας επαρχιακών δικτύων της Αρμενίας, έχουν υπάρξει άραβες σεΐχηδες. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως το συγκεκριμένο έργο αφορούσε οδικό δίκτυο, το οποίο κατέληγε σε χριστιανικά μοναστήρια. Έχουν χρηματοδοτήσει, επίσης, και την ανέγερση 5 σχολικών κτηρίων.
Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν όλοι ανεξαιρέτως! Εξ’ άλλου η άγνοια είναι αυτή που μας κάνει επιφυλακτικούς. Όταν γνωρίσουν το τεράστιο έργο που γίνεται, θα καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι ακόμα και το 1 ευρώ που θα δώσουν τα παιδιά στα σχολεία με τους κουμπαράδες που έχουμε βάλει ήδη στις τάξεις τους.

Τι τρόπους έχετε σκεφτεί για τη συγκέντρωση των χρημάτων στην Ελλάδα;
Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα φωτογραφικό άλμπουμ, καλλιτεχνικού περιεχομένου, τρίγλωσσο με φωτογραφίες και ζωγραφικά έργα. Οι χορηγοί θα είναι από την Ελλάδα. Ένας άλλος τρόπος είναι ο τηλεμαραθώνιος. Στη Γαλλία έχει πραγματοποιηθεί ήδη με μεγάλη επιτυχία! Οι διοργανωτές είναι πρόθυμοι να έρθουν να μας βοηθήσουν, να οργανωθούμε κι εμείς στην Ελλάδα για τον ίδιο σκοπό. Αυτό θα χρειαστεί πολύ καλή οργάνωση και εθελοντές.
Εκεί ήταν 600 εθελοντές κάθε ηλικίας. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!

Πώς διασφαλίζεται η διαφάνεια και η σωστή διαχείριση;
Υπάρχει η Κ.Ε. η οποία ελέγχει την κάθε χώρα. Παράλληλα λειτουργεί το υποχρεωτικό καθεστώς των ανοιχτών διαγωνισμών ανάθεσης έργων. Το βασικότερο δε είναι η Διεθνής Οικονομική Ανεξάρτητη Επιτροπή Πόρων «Grant Thornton» η οποία έχει αναλάβει τον ετήσιο οικονομικό έλεγχο.

Θα περιμένετε την επόμενη χρονιά για να κάνετε τις πρώτες σας κινήσεις;
Δεν θέλουμε να περιμένουμε!
Στις 9 Μαΐου 2010 είναι η ημέρα της απελευθέρωσης του Σουσί. Φέτος όλα τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από το «Himnatram» περίπου 16.000.000 δολάρια θα διατεθούν για την ανοικοδόμησή της. Θα ανακατασκευαστούν οι εκκλησίες, τα δημοτικά κτήρια, τα σχολεία, οι δρόμοι, τα συστήματα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης. Εάν λοιπόν καταφέρουμε ως 17Ο νεοσύστατο μέλος της Κ.Ε. του «Himnatram», να οργανώσουμε τον τηλεμαραθώνιο και να πουλήσουμε το άλμπουμ που έχουμε προγραμματίσει να εκδώσουμε, ίσως καταφέρουμε κι εμείς ως Ελλάδα να συνεισφέρουμε πριν τη διοργάνωση του επόμενου έργου.

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 28 επισκέπτες συνδεδεμένους