Γραμματόσημα & Βινιέτες Εκτύπωση E-mail

Άννα Αργουτιάν

Μετάφραση: Μοβσεσιάν Μίκυ

Oκτώβριός - Δεκέμβριός 2012 τεύχος 75

 

Έχετε σκεφτεί τη μοναδικότητα ενός γραμματόσημου; Ενώ γενικά είναι ένα μέσο πληρωμής του ταχυδρομικού τέλους, για τους φιλοτελιστές έχει ιδιαίτερη αξία. Το γραμματόσημο δηλαδή, εκτός από οικονομική έχει και καλλιτεχνική αξία. Το επιμελούνται αρχικά καλλιτέχνες, έπειτα ελέγχεται από αρμόδια επιτροπή και στο τέλος αποστέλλεται στο τυπογραφείο για παραγωγή.Σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Ένωσης Φιλοτελιστών, κάθε γραμματόσημο πρέπει να τυπώνεται σε ορισμένη ποσότητα. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση ένα γραμματόσημο που έχει μόλις τυπωθεί, να μην κυκλοφορήσει τελικά. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι αυτό. Για παράδειγμα, να έχει συμβεί ένα σοβαρό τυπογραφικό λάθος ή κάποια απρόσμενη πολιτική αλλαγή, όπως για παράδειγμα συνέβη με το γραμματόσημο που τυπώθηκε λίγο πριν από την επανάσταση των Ρόδων και έφερε τη φωτογραφία του προέδρου της Γεωργίας Σεβαρντνάντζε. Γραμματόσημα με τέτοια λάθη ονομάζονται «κακέκτυπα» ή «εσφαλμένα» και έχουν μεγάλη φιλοτελική αξία. Για τους φιλοτελιστές λοιπόν, τέτοια λάθη είναι πολύτιμα, ακόμα και επιθυμητά. Όμως, από τη στιγμή που τα γραμματόσημα αυτά δεν κολληθούν σε κάποιο φάκελο και δε σφραγιστούν, δεν μπορούν να θεωρηθούν επίσημα.Εκτός από τα επίσημα γραμματόσημα, υπάρχουν και οι λεγόμενες βινιέτες. Βινιέτα (από το γαλλικό Vignette) είναι μια ετικέτα με μια μικρή εικόνα (σαν χαλκομανία) που μοιάζει με γραμματόσημο. Εκδίδονται από ιδιώτες ή οργανισμούς, συνήθως για διαφημιστικούς, φιλανθρωπικούς ή αναμνηστικούς σκοπούς. Επικολλούνται στο πίσω μέρος των φακέλων, για να μη συγχέονται με τα γραμματόσημα και δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ταχυδρομείο, ούτε επίσης στις εκθέσεις των φιλοτελιστών.

 

 

 

Η γενοκτονία μέσα από τα γραμματόσημα

 

Το πρώτο γραμματόσημο, αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Αρμενίων, τυπώθηκε στην Ουρουγουάη το 1986, καθ’ ότι ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία. Η Αρμενία ακολούθησε μόλις το 2005 και στη συνέχεια το 2007 τυπώθηκαν θεματικά γραμματόσημα αφιερωμένα στη Γενοκτονία.Έχει τυπωθεί επίσης, μία σειρά από βινιέτες, αφιερωμένες στη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Οι βινιέτες αυτές είναι δημιουργίες Αρμενίων πατριωτών της διασποράς και σκοπός τους είναι φυσικά να διαδώσουν την ανάμνηση του γεγονότος αυτού. Στο παρελθόν, η εκτύπωση βινιετών της παραπάνω θεματολογίας στη Σοβιετική Αρμενία ήταν αδιανόητη. Γι’ αυτό τυπώνονταν κατά βάση στο εξωτερικό.Πολλοί συγχέουν τις βινιέτες με τα γραμματόσημα. Έτσι, πιστευόταν για αρκετό καιρό ότι η Γαλλία είχε εκδώσει γραμματόσημο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Αρμενίων. Αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν μια βινιέτα, συνοδευτική εικόνα γαλλικού γραμματοσήμου.

Είχε δημιουργηθεί από κάποιον, πιθανώς Αρμένιο, ο οποίος είχε φτιάξει ακόμα και ταχυδρομική σφραγίδα σχετική με τη Γενοκτονία.

Τέτοια σφραγίδα δεν μπορεί προφανώς να αντικαταστήσει την κρατική και δεν έχει καμία αξία…

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 25 επισκέπτες συνδεδεμένους