The Last Troubadour Εκτύπωση E-mail

Η νέα ταινία του Αρτάκ Σεβαντά, ο Τελευταίος Τροβαδούρος

(The Last Troubadour), παρουσιάζει έναν από τους πιο φημισμένους συγγραφείς της Αρμενίας, τον Γεγισέ Τσαρέντς, σε ένα νέο κοινό.

 

Γκαρμπίς Σιμπατιάν

Τεύχος: Ιανουάριος-Μάρτιος 2011

 

 

Η διαδικασία της δημιουργίας ορισμένες φορές αποτελεί ένα πολύ κοπιαστικό ταξίδι. Συνήθως μεσολαβούν χρόνια από τη σύλληψη μιας ιδέας έως την υλοποίησή της. Η διαδρομή του καλλιτέχνη διαμέσου της έμπνευσης έως το δημιουργικό αποτέλεσμα μπορεί να «στοιχειώσει» τη ζωή του, υποκινώντας έναν επίμονο αγώνα, μια έντονη συναισθηματική αναταραχή. Ο Αρτάκ Σεβαντά ζει στα πλαίσια μιας τέτοιας καλλιτεχνικής «μανίας».

Αυτή η δημιουργική του ενέργεια είναι μεταδοτική. Έως ότου εκφραστεί για την τέχνη του μοιάζει με έναν οποιονδήποτε άλλο σκηνοθέτη του Χόλιγουντ, ωστόσο από τη στιγμή που αρχίζει να μιλάει για το έργο του κάτι φαίνεται να αλλάζει σε αυτόν: τα μάτια του γεμίζουν με μια φλογερή ένταση που συναντάται μόνο σε πραγματικούς καλλιτέχνες.

Για την ακρίβεια, όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του σε προηγούμενα έργα, υποστηρίζουν ότι ο Σεβαντά βιώνει ένα είδος έκστασης και μέσα σε μισή ώρα μπορεί να αναπτύξει το βασικό προσχέδιο των έργων του.

Υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι μελετούν δημοφιλείς τάσεις και δημιουργούν έργα ελπίζοντας να στηριχτούν σε αυτές τις τάσεις και από την άλλη υπάρχουν κάποιοι, όπως ο Σεβαντά, οι οποίοι δημιουργούν ταινίες απλά και μόνο για την καθαρή απόλαυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας κι ελπίζουν πως ίσως οι ταινίες τους θα αγγίξουν τις πιο βαθιές ανησυχίες των συλλογικών μας βιωμάτων.

Τα έργα του Αρτάκ Σεβαντά υπερβαίνουν πολλά παραδοσιακά εμπόδια και παρουσιάζουν μίια ωμή αρχέγονη αλήθεια αναφορικά με τις ανθρώπινες εμπειρίες. Υποστηρίζει πως η έμπνευσή του πηγάζει από τη γενέτειρά του, την Αρμενία, την ιστορία και τον πλούτο της και πως «το βάθος της αρμενικής ιστορίας είναι τέτοιο που αντηχεί σε παγκόσμιο επίπεδο».

Οι τριλογίες ταινιών και μουσικής του έχουν γίνει αποδεκτές με θέρμη όχι μόνο από τους Αρμένιους, αλλά του έχουν εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό διεθνή αναγνώριση.

Το «Μίκος» του Σεβαντά αποτέλεσε την Επίσημη Επιλογή στο Φεστιβάλ των Καννών, καθώς επίσης και στο Φεστιβάλ του Γιόβε στην Ισπανία, ενώ κέρδισε και το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Τιράνων στην Αλβανία. Η ταινία του «3 Χρώματα σε Μαύρο & Άσπρο» πήρε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Τζίο στη Βερόνα.

Πρόσφατα, αυτός ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης έχει αναλάβει μια νέα δημιουργική προσπάθεια: να παρουσιάσει τη δυναμική του αρμένιου συγγραφέα του 20ού αιώνα, Γεγισέ Τσαρέντς, σε ένα νέο κοινό. Η επερχόμενη ταινία του Σεβαντά, «Ο Τελευταίος Τροβαδούρος», βασίζεται στο ποίημα του Γεγισέ Τσαρέντς με τίτλο «Η Ραψωδία των Ιπποτών». Στην ταινία αντιπαραβάλλεται η μεσαιωνική αφήγηση με τη μοντέρνα ποιητική ιστορία της ζωής του Τσαρέντς ως ενός αντιφρονούντος ποιητή κατά τη διάρκεια του σταλινικού καθεστώτος. Είναι μια ιστορία με ένα απαισιόδοξο αίσθημα σε σχέση με την απώλεια της ελευθερίας και την αποκτήνωση, που είναι μόνιμοι συνοδοιπόροι σε όλα τα τυραννικά καθεστώτα.

Η ταινία του Σεβαντά φέρνει στο φως την ωμή πραγματικότητα του περιορισμού της ελευθερίας του λόγου με την ανοχή του κράτους και τη λαχτάρα του καλλιτέχνη να εκφραστεί ανεξάρτητα από τις όποιες θηριώδεις συνέπειες. Το έργο είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου δομημένο σε ποιητικές στροφές μεταφρασμένες στα αγγλικά.

Πολύ λίγα πράγματα έχουν χαθεί στη μετάφραση, ωστόσο το μεγάλο όφελος είναι η προβολή ενός από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά ταλέντα της Αρμενίας στο κόσμο. Το πάθος του Αρτάκ Σεβαντά, ως συγγραφέα και σκηνοθέτη, πηγάζει από την πίστη του ότι το έργο υπερβαίνει τον πολιτισμό και την ιστορία.

«Ο Τελευταίος Τροβαδούρος» είναι η εξιστόρηση των ολέθριων αποτελεσμάτων τα οποία έπονται της καταπάτησης των ελευθεριών και των κοινωνικών επιπτώσεων οι οποίες επακολουθούν. Παρά το γεγονός της εντάσεως του κυρίως θέμα-τος, η ταινία εστιάζει στην εγκαρτέρηση και στην επίμονη ελπίδα του δημιουργικού πνεύματος.

Μια επίσκεψη στον διαδικτυακό τόπο http://www.sevada.com/ θα σας πείσει για του λόγου το αληθές, όπου θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά του Αρτάκ Σεβαντά αλλά και πολλές άλλες ταινίες μικρού μήκους.

 

 

Ο αρμένιος ποιητής Γεγισέ Τσαρέντς, γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1897 στο Ιράν και μετακόμισε στο Καρς σε μικρή ηλικία. Το πρώτο του ποίημα δημοσιεύθηκε το 1912. Ως εθελοντής πολεμιστής στο Καυκασιανό Μέτωπο το 1915, υπήρξε μάρτυρας πλήθους κτηνωδιών οι οποίες διεπράχθησαν από την τουρκική φρουρά, κάτι που στοίχειωσε μεγάλο μέρος της ποίησής του. Το 1916 μετακόμισε στη Μόσχα κι έγινε ένθερμος υποστηρικτής του κομμουνισμού και μέλος του κόμματος των Μπολσεβίκων. Το 1919 κατατάχθηκε στον Ερυθρό Στρατό κατά τη διάρκεια του Ρωσικού Εμφυλίου Πολέμου. Πολέμησε ακόμα κι εναντίον Αρμενίων κατά τη διάρκεια μιας αντι-σοβιετικής εξέγερσης.

Όσο η Σιδηρά θηλιά έσφιγγε με το Σταλινισμό, ο Τσαρέντς απογοητευόταν από τη σκληρή πραγματικότητα του σοβιετικού καθεστώτος. Μέχρι τα 1930 είχε αναπτύξει μια αυξημένη αίσθηση πατριωτισμού για την Αρμενία κι άρχισε να γράφει αντικαθεστωτική ποίηση ορθώνοντας το ανάστημά του απέναντι στην τυραννία του Σταλινισμού. Υπήρξε θύμα των Σταλινιστικών εκκαθαριστικών διώξεων και πέθανε σε σοβιετική φυλακή το 1937.

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους