Διεθνές συνέδριο και έκθεση στο Μουσείο-Ινστιτούτο Γενοκτονίας των Αρμενίων Εκτύπωση E-mail

synedrio

Λιλίτ Βαρτανιάν

Επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η Σμύρνη στο πλαίσιο της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων: εξόντωση, εμπρησμός και απέλαση (Σεπτέμβριος 1922)» διοργάνωσε το Μουσείο Γενοκτονίας των Αρμενίων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρμενικών Μελετών του Κρατικού Πανεπιστημίου του Γερεβάν, το Ινστιτούτο Ιστορίας της Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Αρμενίας, το Πανεπιστήμιο «Χαϊκαζιάν» της Βηρυτού, καθώς και την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο διευθυντής του μουσείου και δρ ιστορίας Χαρουτιούν Μαρουτιάν σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, τις ημέρες της απροκάλυπτης επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν, συγκαλούμε ένα συνέδριο αφιερωμένο στις συνέπειες μιας άλλης τουρκικής επιθετικότητας που έλαβε χώρα πριν από έναν αιώνα. Πριν από εκατό χρόνια, χιλιάδες αθώοι πολίτες σκοτώθηκαν, και σήμερα θύματα είναι οι Αρμένιοι στρατιώτες που υπερασπίζονται τα σύνορα της Δημοκρατίας της Αρμενίας στις θέσεις μάχης τους. Η επιθετική συμπεριφορά των λεγόμενων γειτόνων μας δεν έχει αλλάξει, εξακολουθούν να πρεσβεύουν τις ίδιες “αξίες” όπως πριν από εκατό χρόνια. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ξεκάθαρα, χτίζοντας τις σχέσεις μας».

Μέσω διαδικτύου, χαιρετισμό απηύθυνε ο καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε το εξής: «Η φιλία μεταξύ Αρμενίων και Ελλήνων έχει μια ιστορία αιώνων που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αυτό το συνέδριο το αποδεικνύει για άλλη μία φορά».

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Βηρυτού Αιδεσιμότατος Πολ Χαϊντοστιάν επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η ανθρωπότητα πρέπει να αναγνωρίσει το παρελθόν όχι μόνο μέσω της ευημερίας και των ευλογιών, αλλά και μέσω των καταστροφών. Το συγκεκριμένο συνέδριο θα αναδείξει τη λογοτεχνική, ιστορική, εκκλησιαστική, πολιτική και οικονομική ζωή της Σμύρνης».

Μετά το πέρας της εναρκτήριας συνεδρίασης, ακολούθησαν τα εγκαίνια της προσωρινής έκθεσης. Στη δίγλωσση (αρμενική και αγγλική) έκθεση, που αποτελείται από δεκατρείς ενότητες, παρουσιάζονται έγγραφα, φωτογραφίες, βιβλία και προσωπικά αντικείμενα επιζώντων προερχόμενα από επιστημονικά ιδρύματα όπως το Μουσείο-Ινστιτούτο Γενοκτονίας των Αρμενίων, το Εθνικό Αρχείο της Αρμενίας και τη βιβλιοθήκη «Νουμπαριάν». Την έκθεση εμπλουτίζει και υλικό από το αρχείο του περιοδικού «Αρμενικά», από αρχεία ξένων ιεραποστόλων, καθώς επίσης και από τα αρχεία των οικογενειών Σβαζλιάν, Αβεντισιάν, Μπαρτικιάν και Γαζεριάν.

Την ίδια ημέρα, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, κατέθεσαν λουλούδια στην αιώνια φωτιά και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αγίων μαρτύρων της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου σαράντα ειδικοί-ερευνητές της γενοκτονίας και συναφών τομέων από την Αρμενία, την Ελλάδα, τον Λίβανο, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιταλία και την Τσεχική Δημοκρατία. Ο διευθυντής του μουσείου δρ Χαρουτιούν Μαρουτιάν βράβευσε τον Αλμπέρτ Χαρατιάν και τον Έλληνα ερευνητή Γιώργο Πουλημένο με το αναμνηστικό μετάλλιο «Χένρι Μοργκεντάου» του Μουσείου-Ινστιτούτου Γενοκτονίας των Αρμενίων για τη συμβολή τους στην έρευνα του αρμενικού οικισμού της Σμύρνης.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η κορυφαία ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας της Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας Βερζινέ Σβαζλιάν. Η εισήγησή της ήταν αφιερωμένη στην καταστροφή της Σμύρνης και στην ιστορική μνήμη του λαού.

Ο κεντρικός ομιλητής, καθηγητής Ερβέ Ζορζελέν, λέκτορας στην Έδρα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), παρουσίασε την εισήγηση με θέμα «Η κατάκτηση της Σμύρνης από τους κεμαλιστές (Σεπτέμβριος 1922), στοχοποιώντας και κατηγορώντας τους Αρμένιους».

Μετά τη λήξη του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τη συνοικία Νουμπαρασέν προκειμένου να συμμετάσχουν στην τελετή ονοματοδοσίας της οδού Νέας Σμύρνης. Ο πατέρας Βαρθολομαίος Αγκοπιάν, εφημέριος του ναού των Αγίων Μαρτύρων του Νουμπαρασέν, τέλεσε μνημόσυνο στη μνήμη των αθώων θυμάτων του 1922 στη Σμύρνη, Αρμενίων και Ελλήνων. Στην τελετή ήταν επίσης παρόντες οι Νουμπάρ Μπερμπεριάν και Σαρκίς Τσαρπικιάν, οι παλαιότεροι κάτοικοι του Νουμπαρασέν, οι οποίοι είναι απόγονοι Αρμενίων επιζώντων της Σμύρνης.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"

Kantsaran Banner

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

typografia


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 28 επισκέπτες συνδεδεμένους