Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Αρμενίας Εκτύπωση E-mail

Αραξή Απελιάν-Κολανιάν

Τεύχος: Ιανουάριος-Μάρτιος 2011

 

 

«…Οι σχέσεις των δύο χωρών μας έχουν ιστορικό βάθος και είναι λαμπρές, όπως η σημερινή μέρα! … Οι δεσμοί μας είναι ιστορικοί και, όπως συνηθίζω να λέω, είναι δεσμοί αίματος…», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκσιάν, που έφθασε στην Αθήνα μαζί με τη σύζυγό του, στις 18 Ιανουαρίου, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας συνόδευαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας, Υγείας, Πολιτισμού και Διασποράς, ο Αρχηγός του Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας καθώς και ομάδα επιχειρηματιών.

Ο κ. Σαρκσιάν, ευχαριστώντας για την θερμή υποδοχή που του επιφυλάχθηκε, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «… πράγματι έχουμε από κοινού υποφέρει σε μακρές περιόδους της ιστορίας μας, και χαίρομαι που τίποτε δεν σκιάζει την κοινή πορεία και τις σχέσεις μας, που μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, εξελίσσονται με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο…».

Στη διευρυμένη συνεδρίαση - με τη συμμετοχή των Αρμενίων υπουργών και των Ελλήνων ομολόγων τους - που ακολούθησε, στο προεδρικό μέγαρο, εξετάστηκαν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως και οι πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο Πρόεδρος Σαρκσιάν είχε την ευκαιρία να αναπτύξει λεπτομερώς τις αρμενικές θέσεις στο ζήτημα της ειρηνικής διευθέτησης της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάγ, όπως και στο θέμα της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου, αμέσως μετά, οι δύο Πρόεδροι επιβεβαίωσαν το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι το πλούσιο νομικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με περισσότερες από 35 συμφωνίες, προσφέρει όλες τις δυνατότητες για διεύρυνση και ενίσχυση των σχέσεων και δεσμεύτηκαν να δώσουν νέα ώθηση, νέα δυναμική και περιεχόμενο στις σχέσεις αυτές. Υπογράμμισαν το ρόλο της δραστήριας αρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα, και της ιστορικής ελληνικής κοινότητας στην Αρμενία, ως συνεκτικού κρίκου μεταξύ των δύο λαών.

Ο Πρόεδρος Σαρκσιάν, αναφερόμενος στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάγ, επανεπιβεβαίωσε ότι, παρά τις απειλές που εκτοξεύει το Μπακού, η αρμενική πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική διευθέτηση του ζητήματος με ειρηνικά μέσα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από την Ομάδα του Μινσκ, υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ. Επεσήμανε επίσης ότι, «…η Αρμενία προσπάθησε να κάνει ένα βήμα προς την Τουρκία, με σκοπό την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων, όπως αρμόζει σε δύο γειτονικές χώρες, αλλά δεν υπήρξε η απαραίτητη πολιτική βούληση από πλευράς Τουρκίας…». Διευκρίνισε δε ότι, «…δεν είμαστε κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ο στόχος αυτός της Τουρκίας διέρχεται δια της οδού της αναγνώρισης του παρελθόντος της και της ευπρεπούς, πολιτισμένης συνεργασίας με τους γείτονες…»

Αμέσως μετά, έγινε από τους αρμόδιους υπουργούς η υπογραφή ενός Προγράμματος Συνεργασίας στους τομείς της Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Πολιτισμού για τα έτη 2011 - 2013, καθώς και ενός Μνημονίου Συναντίληψης για την προετοιμασία και διοργάνωση «Ημερών Αρμενικού Πολιτισμού» στην Ελλάδα το 2012, και «Ημερών Ελληνικού Πολιτισμού» στην Αρμενία το 2013.

Την ενίσχυση και διεύρυνση των σχέσεων – πολιτικών, εμπορικών, οικονομικών, πολιτιστικών κλπ - μεταξύ Ελλάδος και Αρμενίας, συζήτησε εκτενώς ο Πρόεδρος της Αρμενίας και με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, τόσο στην κατ’ιδίαν συνάντηση, όσο και στο γεύμα με τη συμμετοχή όλων των υπουργών, που ακολούθησε, στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε επίσης την ευκαιρία να αναλύσει λεπτομερώς στον Έλληνα πρωθυπουργό τις αρμενικές θέσεις, για όλα τα εκκρεμή πολιτικά ζητήματα.

Στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Πετσάλνικο, ως επιστέγασμα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, στον Πρόεδρο κ. Σαρκσιάν απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Εγκάρδια ήταν και η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Τονίστηκε ο καθοριστικός ρόλος που διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει η εκκλησία στην πορεία των δύο λαών. Ο Αρχιεπίσκοπος αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση του προκαθημένου της Αρμενικής Εκκλησίας, Καθολικού Πατριάρχη κ. Καρεκίν Β’, να επισκεφθεί προσεχώς την Αρμενία.

Ο Πρόεδρος κ. Σαρκσιάν είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους της αρμενικής κοινότητας, κατ’ιδίαν αλλά και στην δεξίωση που παρατέθηκε.

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όταν, μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο Πρόεδρος χαιρέτισε έναν-έναν ξεχωριστά τους παραταγμένους Αρμένιους ευέλπιδες που σπουδάζουν στην Σχολή Ευελπίδων, και μετά πλησίασε και συνομίλησε με τους μαθητές των αρμενικών σχολείων που, ανεμίζοντας ελληνικές και αρμενικές σημαίες, είχαν συγκεντρωθεί επί τούτου στο Σύνταγμα.

Στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης και με σκοπό την προώθηση των εμπορικο-οικονομικών σχέσεων, διοργανώθηκε Ελληνο-Αρμενικό Επιχειρηματικό Forum, με ευρεία συμμετοχή Ελλήνων και Αρμενίων επιχειρηματιών και μεγάλο ενδιαφέρον για νέες επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητες.

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 28 επισκέπτες συνδεδεμένους