Συνεργασία του Υπουργείου Υγείας της Αρμενίας με το νοσοκομείο «Μετροπόλιταν» Εκτύπωση E-mail

Στα πλαίσια του προγράμματος μετεκπαίδευσης γιατρών που έχει υπογράψει το Υπουργείο Υγείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας με το Νοσοκομείο «Μετροπόλιταν» της Αθήνας, ήρθαν στη χώρα μας για μετεκπαίδευση, η Νόνα Μαρντιροσιάν, υπεύθυνη του τμήματος ενδοκρινολογίας του Ιατρικού Κέντρου «Ναϊρί» και αναπληρώτρια Καθηγήτρια  στο «Ιατρικό Πανεπιστήμιο» του Ερεβάν και η Μαρί Γαζαπογλιάν, ενδοκρινολόγος στο νοσοκομείο «Βαρτανάντς». Στα γραφεία του περιοδικού μας, είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί τους, καθώς και με τον κύριο Αρκάδιο Ντοναμπετιάν, υπεύθυνο του τομέα αλλοδαπών ασθενών (IPD) Ρωσίας και Κ.Α.Κ. του Νοσοκομείου «Μετροπόλιταν». 

Στον Σαρκίς Αγαμπατιάν
Απρίλιος- Ιούνιος 2016, τεύχος 89

metropolitan1Από αριστερά προς δεξιά: Νόνα Μαρντιροσιάν, Αρκάδιος Ντοναμπετιάν και Μαρί Γαζαπογλιάν 

Κύριε Ντοναμπετιάν, πέστε μας πότε ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης Αρμενίων γιατρών και ποια αποτελέσματα είχατε μέχρι σήμερα.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επισκέφτηκε την Αρμενία μετά από πρόσκληση του Αρμένιου ομολόγου του Σερζ Σαρκισιάν. Στα πλαίσια αυτής της επίσημης επίσκεψης, υπήρξε μια συνάντηση ανάμεσα σε αντιπροσωπεία του νοσοκομείου και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας της Αρμενίας, όπου έγινε πρόταση να αναλάβουμε τη μετεκπαίδευση γιατρών από την Αρμενία. Δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά και έξι μήνες αργότερα υπογράφηκε μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Έκτοτε άρχισαν να επισκέπτονται το νοσοκομείο Αρμένιοι γιατροί οι οποίοι μετά από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης επέστρεφαν στην πατρίδα με τις καλύτερες εντυπώσεις. Πρόσφατα, στα πλαίσια αυτού του προγράμματος επισκέφτηκαν το νοσοκομείο μας δύο γιατροί, με ειδικότητα ενδοκρινολόγου, οι οποίες συμμετείχαν άμεσα στις ενδοκρινολογικές χειρουργικές επεμβάσεις, στις διαγνωστικές μεθόδους καθώς και στις ιστολογικές εξετάσεις ασθενών.


Πόσοι Αρμένιοι γιατροί έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα σ’ αυτό το πρόγραμμα;
Μέχρι σήμερα έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα τέσσερις γιατροί με ειδικότητα στη νευρολογία και στην ορθοπεδική. Το Υπουργείο Υγείας της Αρμενίας έχει διαθέσει ένα συγκεκριμένο κονδύλι γι’ αυτό τον σκοπό και αναμένονται κι άλλοι γιατροί τους επόμενους μήνες.


Αυτό το πρόγραμμα έχει ορισμένο χρονοδιάγραμμα;
Κατ’ αρχάς, να διευκρινίσω ότι το πρόγραμμα αυτό, πραγματοποιείται αφιλοκερδώς απο το νοσοκομείο μας και ειδικά για Αρμένιους γιατρούς. Υλοποιείται δε με μεγάλη ευχαρίστηση και προθυμία τόσο από τους γιατρούς, όσο και από τη διοίκηση του Νοσοκομείου «Μετροπόλιταν». Θεωρούμε ότι ο μεγάλος αριθμός γιατρών που επισκέπτονται την Ελλάδα γι’ αυτόν τον σκοπό, είναι ένα είδος προβολής για μάς. Ασχολούμαι και με τον ιατρικό τουρισμό, δηλαδή με τις περιπτώσεις εκείνες που δεν μπορεί να δοθεί η απαραίτητη ιατρική φροντίδα και θεραπεία για κάποια ασθένεια στην Αρμενία, οπότε απευθύνονται σε εμάς ώστε να γίνει η μεταφορά και εισαγωγή του ασθενούς στο «Μετροπόλιταν». Ήδη, έχουν έρθει πολλοί Αρμένιοι ασθενείς στο νοσοκομείο μας για ιατρική φροντίδα και θεραπεία υψηλών διεθνών προδιαγραφών. Παλαιότερα όλοι αυτοί που είχαν την ανάγκη εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας, πήγαιναν σε άλλες χώρες, όπως Γερμανία, Ελβετία ή Γαλλία. Τώρα, ο δρόμος έχει ανοίξει και μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας από την Αρμενία απευθύνονται στο Ιατρικό Κέντρο «Μετροπόλιταν» για την απαραίτητη θεραπεία.

Κυρία Μαρντιροσιάν, πόσο καιρό είστε στην Αθήνα στα πλαίσια αυτού του προγράμματος μετεκπαίδευσης;
Ήδη, έχουμε συμπληρώσει δύο βδομάδες. Έχουμε συναντηθεί με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, παραβρεθήκαμε σε διαγνωστικές εξετάσεις, ενημερωθήκαμε για όλες τις θεραπευτικές μεθόδους, καθώς και για τη δομή και λειτουργία του νοσοκομείου, ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες. Όλα αυτά μάς επηρεάζουν θετικά όσον αφορά στην κατάρτιση και ιατρική μας εκπαίδευση. Ευχαριστούμε πολύ τη διεύθυνση του Νοσοκομείου «Μετροπόλιταν», που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα της Ελλάδος, για τη δυνατότητα που μας παρείχε να συμμετάσχουμε σ’ αυτό το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και να ενημερωθούμε για τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις.

Κύριε Ντοναμπετιάν, το Νοσοκομείο «Μετροπόλιταν» έχει παράρτημα στην Αρμενία;
Στην Αρμενία συνεργαζόμαστε με την «­Metropolitan Medical AM», μια ιατρική επιχείρηση η οποία ιδρύθηκε από τους αδελφούς Βαχάκν και Βαχράμ Τοροσιάν. Και οι δυο είναι γιατροί και μάλιστα είναι οι πρώτοι που έρχονται σε επαφή με Αρμένιους ασθενείς, βοηθώντας τους για μια πιο σωστή και ενδεδειγμένη θεραπεία στο «Μετροπόλιταν» Αθηνών. Αυτή η συνεργασία υπήρχε πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με το Υπουργείο Υγείας, με τη δική μας συνδρομή και τεχνογνωσία, ωστόσο οι πραγματικοί υπεύθυνοι και στυλοβάτες του είναι οι αδελφοί Τοροσιάν. Ο Βαχάκν που είναι νευρολόγος έχει εργαστεί 14 χρόνια στην Αλεξανδρούπολη. Έχουμε επίσης άμεση σχέση και πολύ καλή συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο «Κρικόρ Λουσαβορίτς» και με τον Πρόεδρό του καθηγητή Αρά Μινασιάν. Το Νοσοκομείο «Μετροπόλιταν» είναι το μόνο στην Ελλάδα που έχει υπογράψει συμφωνία με μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες της Ρωσίας, την «Ροσγκοσστράχ» και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα γίνει το ίδιο και με τη «Ροσγκοσστράχ Αρμενίας».

metropolitan2

Κυρία Γαζαπογλιάν, στον τομέα της υγείας, πώς είναι η κατάσταση στην Αρμενία, δηλαδή ο καθένας που έχει ανάγκη ιατρικής φροντίδας, αισθάνεται την ανάγκη να απευθυνθεί σε ιδιωτική κλινική ή μπορεί να έχει την ίδια αντιμετώπιση και σε ένα κρατικό νοσοκομείο;
Πράγματι, έχουμε την απαραίτητη συμπαράσταση και ανάλογη βοήθεια από την πλευρά της πολιτείας για τους άπορους συμπολίτες που επωφελούνται από τις ιατρικές μας φροντίδες. Η ιατρική επιστήμη εξελίσσεται, ενώ παράλληλα αυτός που έχει ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να τύχει ιατρικής φροντίδας σε ορισμένα νοσοκομεία. Υπάρχουν κρατικά και ειδικά νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς και κάποια άλλα που ανήκουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις με χαμηλά νοσήλεια για τους άπορους συμπολίτες μας.


Κυρία Μαρντιροσιάν ποιο είναι το επίπεδο νοσηλείας στην Αρμενία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες;
Τα νοσοκομεία στην Αρμενία είναι σε αρκετά καλό επίπεδο. Παρέχονται ιατρικές φροντίδες υψηλής ποιότητας, όπως για παράδειγμα στο Ιατρικό Κέντρο «Ναϊρί», που λειτουργεί από το 2004 και στο οποίο υπηρετώ. Είναι ένα νοσοκομείο εφάμιλλο των διεθνών στάνταρ. Στόχος μας είναι η παροχή ιατρικής φροντίδας υψηλού επιπέδου, ανάλογης με τα τελευταία ιατρικά επιτεύγματα. Όλοι οι γιατροί μας ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις των νοσοκομείων του εξωτερικού.


Κατά τη γνώμη σας οι νέοι που θέλουν να σπουδάσουν ιατρική, έχουν την απαραίτητη ιατρική μόρφωση στο «Ιατρικό Πανεπιστήμιο» του Ερεβάν ή θα πρέπει να μεταβούν σε άλλες χώρες για να συνεχίσουν και να τελειοποιήσουν τις σπουδές τους;
Διδάσκω στο «Ιατρικό Πανεπιστήμιο» του Ερεβάν. Προσπαθούμε για το καλύτερο ώστε να μην υπάρχει ανάγκη μετάβασης φοιτητών μας στο εξωτερικό. Προετοιμάζουμε τους μελλοντικούς επιστήμονες που θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία μας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που αναζητούν το καλύτερο στο εξωτερικό. Να ξέρετε, ότι έχουμε φοιτητές από τη Συρία, το Ιράν, την Αμερική και πάρα πολλούς από την Ινδία. Όλοι είναι ευχαριστημένοι και μετά τις σπουδές επιστρέφουν στη χώρα τους για να συνεχίσουν την εργασία τους.

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 25 επισκέπτες συνδεδεμένους