Διεθνές Συνέδριο Λαογραφίας Εκτύπωση E-mail

αφισα

Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2015, τεύχος 87

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015, μετά από ένα γεμάτο τριήμερο, το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Ρωσική και Αρμενική Λαογραφία: Παράδοση και Νεωτερικότητα (19ος – αρχές 21ου αιώνα)» που διοργάνωσε το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στα πλαίσια του συνεδρίου βρέθηκαν στην Κομοτηνή περισσότεροι από 34 επιστήμονες του κλάδου από την Ελλάδα, την Ρωσία και την Αρμενία, οι οποίοι παρουσίασαν τις σχετικές έρευνές τους, και αποτελέσαν πόλο έλξης κυρίως της φοιτητικής κοινότητας, που γέμισε την αίθουσα του συνεδρίου καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών του. Προσκεκλημένοι από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας της Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Λεβόν Απραχαμιάν, ο  οποίος ήταν και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, ο Αγκάσι Τατεβοσιάν, επικεφαλής ερευνητής του τμήματος Εθνολογίας του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας και η Καγιανέ Σακογιάν, επικεφαλής ερευνήτρια του Τμήματος Σύγχρονων Ανθρωπολογικών Μελετών του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας. Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, η οποία αποτελούνταν από τον κ. Μανόλη Σέργη, τον κ. Ελευθέριο Χαρατσίδη και την κα Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, με την πολύτιμη συνεργασία των συναδέλφων τους επιστημόνων που συμμετείχαν σ’ αυτό από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης και με την ενεργό συμμετοχή των φοιτητών του τμήματος, έφεραν εις πέρας ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, που - για πρώτη φορά σε πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρα μας – επιλέγει τις λαογραφίες τριών λαών ως θέμα μίας διεθνούς διοργάνωσης.

Ήταν ένα διευρυμένο «συμπόσιο» όπως το χαρακτήρισε η κα Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, υποψήφια διδάκτωρ Λαογραφίας του τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, το οποίο ξεπέρασε ακόμα και τις προσδοκίες των ίδιων των διοργανωτών του.

Σε συνέντευξη της στην Εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης», η κα Θεοδωρίδου, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Σε μια πρώτη αποτίμηση, μια σύνοψη των εργασιών του συνεδρίου, ο απολογισμός είναι θετικός. Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο ρωσικής και αρμενικής Λαογραφίας το οποίο διεξήχθη σε ελληνικό Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για μια προσπάθεια, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος εκ μέρους των δύο καθηγητών του τμήματος, που έχει ξεκινήσει ήδη με την έκδοση προ μερικών μηνών του τόμου «Από το Αραράτ στον Όλυμπο. Θέματα Αρμενικής Λαογραφίας». Συνεπιμελητές του είναι οι κ.κ. Μ. Σέργης, Ε. Χαρατσίδης και η ομιλούσα. Το βιβλίο αυτό ήταν για την ελληνική πραγματικότητα η πρώτη προσπάθεια μελέτης μιας «ξένης» λαογραφίας σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Μέχρι σήμερα σε όλα τα πανεπιστήμια - και όχι μόνο της Ελλάδας - διδάσκονται «εθνικές» λαογραφίες.

Το τμήμα των Παρευξεινίων του Δ.Π. Θράκης είναι το μόνο μέχρι στιγμής ελληνικό πανεπιστήμιο που εισήγαγε στο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματα λαογραφιών άλλων λαών, λαών με τους οποίους «εμείς» έχουμε μια μακροχρόνια πολιτισμική συνάφεια και όσμωση. Ήδη από πέρυσι οι κ.κ. Σέργης και Χαρατσίδης διδάσκουν αρμενική λαογραφία στους φοιτητές του Τμήματος. Ας μην ξεχνούμε ότι ο κ. Σέργης διδάσκει επίσης ποντιακή λαογραφία στο εν λόγω Πανεπιστήμιο εδώ και δέκα χρόνια. Μέσα λοιπόν από το συνέδριο αποδείξαμε εμπράκτως ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτό το «άνοιγμα» ως προς λαογραφίες άλλων λαών. Ήραμε τον «αποκλεισμό» που έχουν επιβάλει στις ξένες λαογραφίες τα άλλα πανεπιστήμια.»

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"

Kantsaran Banner

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

typografia


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 25 επισκέπτες συνδεδεμένους