Παναρμενικό συνέδριο αρωγής και αλληλεγύης |
![]() |
![]() |
Σακέ Μπαρονιάν Τεύχος: Ιανουάριος-Μάρτιος 2012
Ο Αρμενικός Κυανούς Σταυρός Ελλάδος διοργάνωσε το 70ο Παναρμενικό Συνέδριο του Αρμενικού Οργανισμού Αρωγής (Armenian Relief Society), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 9 έως και τις 13 Οκτωβρίου.
Για μια εβδομάδα, η περιοχή γύ-ρω από το Καβούρι -συγκεκριμένα γύρω από το ξενοδοχείο «Αμαρίλια», όπου έλαβε χώρα το 70ο Παναρμενικό Συνέδριο του Αρμενικού Οργανισμού Αρωγής -παρέπεμπε σε μικρογραφία της Αρμενίας, καθώς είχαν συγκεντρωθεί εξήντα εκλεγμένοι σύνεδροι και 120 παρατηρητές-επικουρικά μέλη του Αρμενικού Οργανισμού Αρωγής (ΧΟΜ), εκπροσωπώντας τις 27 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η εν λόγω οργάνωση. Μέλη του ΧΟΜ είναι γυναίκες που προέρχονται από χώρες με διαφορετικό κοινωνικό - οικονομικό υπόβαθρο, διαφορετική κουλτούρα, οι οποίες ωστόσο έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, που δεν είναι άλλο από την πηγαία θέληση για αλληλοβοήθεια και ανιδιοτελή προσφορά. Η έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου, παρουσία του πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Γκαγκίκ Γαλατσιάν, του Αρχιεπισκόπου Αρμενίων Ελλάδος Σεβασμιότατου Χορέν Τογραματζιάν, του προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος, εκπροσώπων της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής και των αρμενικών αθλητικών, πολιτιστικών σωματείων. Σε εγκάρδιο κλίμα, οι ομιλητές ευχήθηκαν ευόδωση των εργασιών του συνεδρίου και εξήραν τη σπουδαιότητα του έργου που επιτελεί ο Αρμενικός Οργανισμός Αρωγής, τόσο στην Αρμενία όσο και στη διασπορά. Το φετινό 70ο συνέδριο είχε βαρύνουσα σημασία για το ΧΟΜ, ο οποίος συμπλήρωσε έναν αιώνα εθελοντικής προσφοράς και πλέον βρίσκεται στο κατώφλι νέων προκλήσεων αλλά και νέων δυσκολιών που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης του βηματισμού του προκειμένου να συμπλεύσει με τις παγκόσμιες κοινωνικές-οικονομικές εξελίξεις. Ο παραπάνω προβληματισμός ήταν εμφανής στις ομιλίες των συνέδρων, οι οποίοι μάλιστα τόνισαν την ανάγκη ιεράρχησης των ανθρωπιστικών προγραμμάτων του οργανισμού, προκειμένου να διαφυλαχθούν και αναπτυχθούν οι παροικίες της διασποράς. Μιας διασποράς ακμαίας, η οποία θα μπορεί να φανεί ακόμη πιο χρήσιμη στην ανόρθωση της Αρμενίας. Παράλληλα, επισημάνθηκαν και συζητήθηκαν διεξοδικά οι τρόποι επικαιροποίησης των στόχων του ΧΟΜ, καθώς και η ανάγκη για ευρύτερη συνεργασία με όμορους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια των εργασιών έγινε και λεπτομερής οικονομικός απολογισμός των πεπραγμένων κατά την τριετία που μεσολάβησε από το προηγούμενο Παναρμενικό Συνέδριο.
Δράσεις και στόχοι Από τα πεπραγμένα του συνόλου των 27 μελών-χωρών, έγινε σαφές πως ο ΧΟΜ επιδιώκει τη διαφύλαξη αλλά και την ενδυνάμωση σύσσωμου του αρμενικού στοιχείου. Γι’ αυτό άλλωστε και ο οργανισμός επιδιώ-κει, εκτός από την υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης και την οικονομική ενίσχυση των σχολείων και των κατασκηνώσεων για νέους, με στόχο τη διάδοση της αρμενικής ιστορίας και γλώσσας. Η μέριμνα του Αρμενικού Οργανισμού Αρωγής προς στην Αρμενία εκφράζεται μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια που εξασφαλίζει στα ορφανά που έχασαν τους γονείς τους στο σεισμό της Αρμενίας ή κατά τον πόλεμο του Γαραπάχ. Αξίζει να αναφερθεί, ότι 7.383 ορφανά έχουν ευεργετηθεί από το εν λόγω πρόγραμμα. Στις δράσεις του ΧΟΜ συμπεριλαμβάνεται και η χρηματοδότηση για την ανέγερση, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία του Κέντρου Μάνας και Παιδιού στο Αχουριάν το οποίο εξυπηρετεί μια περιοχή 67.000 κατοίκων. Το Κέντρο που περιλαμβάνει τρεις παιδιατρικές και δύο γυναικολογικές κλινικές, προσφέρει άρτια ιατρική φροντίδα καθώς είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα βιοχημικά εργαστήρια, μηχανήματα υπερήχων, αξονικό τομογράφο κ.ά.. Ο διεθνής χαρακτήρας του ΧΟΜ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Βοστόνη των ΗΠΑ, επισφραγίστηκε το 1997 με την αναγνώρισή του ως μέλος των Διεθνών Μη κυβερνητικών Οργανώσεων του ΟΗΕ και με την εισδοχή του στις εργασίες των επιτροπών της UNICEF, των διεθνών οργανισμών για τα Δικαιώματα των Γυναικών, την Ψυχική Υγεία, HIV/AIDS κ.ά.. Ανάμεσα στις 27 χώρες- μέλη, οι οποίες συντονίζονται από τα κεντρικά του οργανισμού, βρίσκονται και οι: Ελλάδα, Αρμενία, Αρτσάχ, Τσαβάχκ, Γαλλία, Γερμανία, Λίβανος, Συρία, Ισραήλ, Ελβετία, Σουηδία, Αυστραλία, Ιορδανία, Β. και Ν. Αμερική. Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, οι σύνεδροι και τα μέλη είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην ιστορική Αθήνα, να επισκεφτούν το Μουσείο Ακροπόλεως, τους Δελφούς και την Αράχοβα. Κατά την αποχώρησή τους, όλες οι αντιπροσωπείες ευχαρίστησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αρμενικού Κυανού Σταυρού Ελλάδος και τις εθελόντριες απ’ όλα τα παραρτήματά του, που είχαν την επιμέλεια του συνεδρίου.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αρμενικού Κυανού Σταυρού Ελλάδος, επιθυμεί να εκφράσει δημόσια τις θερμές του ευχα-ριστίες για την ευγενική υποστήριξη που προσέφεραν οι παρακάτω χορηγοί και φίλοι (κατ’ αλφαβητική σειρά), προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία το Παγκόσμιο Συνέδριο του ΧΟΜ στις 9-13/10/2011 στο Καβούρι της Βουλιαγμένης: ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΑΛ. ΠΙΤΤΑΣ ΑΕΒΕΕ, ΓΙΑΓΤΖΙΑΝ ΜΙΡΑΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, GAEA PRODUCTS SA, ΙΟΝ ΑΕ, ΚΙΛΙΤΖΙΑΝ ΣΟΝΙΑ, ΜΠΕΚΕΡΕΤΖΙΑΝ ΑΡΑΜ, ΟΒΑΚΙΜΙΑΝ ΑΓΚΟΠ «ΑΣΣΟΣ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ», ΟΒΑΚΙΜΙΑΝ ΤΑΚΒΟΡ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ, ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ «ΒΑΡΒΑ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΠΕ», ΣΕΒΑΣΛΙΑΝ ΑΚΗΣ, ΣΕΜΜΑΣ ΣΤΕΠΑΝ, ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΙΑΝ ΜΑΪΚ, ΤΣΟΛΑΚΙΑΝ ΜΠΟΓΟΣ, ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΦΟΙ ΑΒΕΕ.
|