Παιδικά χαμόγελα στη Σύρο |
Οβίκ Μπαμπογλιάν Τεύχος: Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2011
Για 16η χρονιά, παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ έφτασαν στην Ελλάδα και πέρασαν όμορφες στιγμές, κάνοντας διακοπές στη Σύρο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του δήμου Άνω Σύρου και της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας του Καραμπάχ. Κάθε χρόνο, φιλοξενούνται στην Ελλάδα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών που έχουν χάσει τον πατέρα τους στον πόλεμο για την ανεξαρτησία του Καραμπάχ, ενώ φέτος, ανάμεσα στα 22 παιδιά (ηλικίας 9- 15 ετών) που επιλέχθηκαν προστέθηκαν και κάποιοι αριστούχοι μαθητές. Τα παιδιά, συνοδευόμενα από τις εκπαιδευτικούς Αναχίτ Μεσροπιάν και Καγιανέ Μπαγτασαριάν έφτασαν στην Αθήνα στις 29 Αυγούστου και φιλοξενήθηκαν στο «Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα» μέχρι να αναχωρήσουν για το νησί της Σύρου. Με πρωτοβουλία του ιδρύματος, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο της Ακρόπολης, το Αllou Fun Park, όπως και να περιηγηθούν στον Πειραιά με το «τρενάκι». Το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου αναχώρησαν για τη Σύρο, όπου τους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Ιωάννης Δεκαβάλλας, ο Αντιδήμαρχος Φώτης Ξαγοράρης, η Δημοτική Σύμβουλος Τερέζα Δαλέζιου καθώς και άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Τα παιδιά φιλοξενήθηκαν και φέτος στη παραλία Κινίου, σε οίκημα που παραχωρεί η Ιερά Κοινότητα Αδελφών Χριστιανικών Σχολών (Φρέρ), ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής τους περιηγήθηκαν στην Ερμούπολη με το τουριστικό τρενάκι, στην Άνω Σύρο επισκέφθηκαν το θέατρο Απόλλων. Στις 2 Σεπτέμβρη δεξιώθηκαν από τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου, όπου παρουσίασαν ένα μικρό καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην 20ή επέτειο της ανεξαρτησίας του Καραμπάχ. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Λεβέντης ο οποίος χαιρέτησε την πρωτοβουλία του δήμου Άνω Σύρου. Για μια ακόμη χρονιά, οι κάτοικοι του νησιού υποδέχθηκαν με θέρμη και αγκάλιασαν τα παιδιά από το Καραμπάχ και παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης, τους προσέφεραν πέρα από την αγάπη τους, και ένα σημαντικό αριθμό δώρων. Τα παιδιά επέστρεψαν στην Αθήνα στις 8 Σεπτέμβρη και την επόμενη μέρα αναχώρησαν για τα σπίτια τους γεμάτα από την αγάπη, τη στοργή και τις ανέμελες και όμορφες στιγμές που έζησαν στην Ελλάδα.
Προσφορά, παρά την κρίση
Με αφορμή τη διαμονή των παιδιών από το Καραμπάχ στο «Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα» στον Πειραιά, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με την Εύα Καλύμνιου, προϊσταμένη κοινωνικών υπηρεσιών στο ίδρυμα και να συζητήσουμε μαζί της. «Το “Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα” έχει ιστορία πάνω από ένα αιώνα, είναι κληροδότημα και είναι ιδιωτικό. Πρόκειται για ίδρυμα παιδικής προστασίας, που φιλοξενεί παιδιά προβληματικών οικογενειών, ορφανά καθώς και παιδιά προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές. Το “Χατζηκυριάκειο” συνεισφέρει εδώ και χρόνια, στέλνοντας υλικά αγαθά σε αντίστοιχα ιδρύματα στο Καραμπάχ και ειδικότερα το «Ζανκάγκ», που πλέον ονομάζεται «1ο Κρατικό Ορφανοτροφείο», το οποίο φιλοξενεί ορφανά με αναπηρία. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το ίδρυμα έχει αναλάβει τη φιλοξενία και την ξενάγηση των παιδιών από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που έρχονται κάθε χρόνο για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διακοπών που διοργανώνει ο δήμος Άνω Σύρου, για το διάστημα που διαμένουν στην Αθήνα. Έτσι και φέτος, τις λίγες μέρες που έμειναν στο ίδρυμα τα 22 παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο της Ακρόπολης, να παίξουν στο Αllou Fun Park και να κάνουν βόλτα με το «τρενάκι» στον Πειραιά».
Σε ερώτησή μας για τις εντυπώσεις που έχει αποκομίσει από τη συναναστροφή της με τα παιδιά που κάθε χρόνο φιλοξενεί το ίδρυμα, η κα Καλύμνιου μας ανέφερε: «Είναι πραγματικά συναρπαστικό να βλέπεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα πόσο έχει διαφοροποιηθεί η ζωή και η συμπεριφορά των παιδιών. Τα πρώτα χρόνια, τα παιδιά δεν έτρωγαν παγωτό σοκολάτα γιατί απλώς δεν το γνώριζαν, ενώ σήμερα πλέον στις λίγες μέρες που φιλοξενούνται στο ίδρυμα εξοικειώνονται και παίζουν με τα παιδιά του ιδρύματος». Η κα Καλύμνιου είχε την ευκαιρία να βρεθεί στο Καραμπάχ μετά από πρόσκληση του υπουργού Παιδείας του Καραμπάχ, Βλαντίκ Χατσαντριάν. «Ήταν πολύ συγκινητικό όταν μετά από χρόνια συνάντησα παιδιά που είχαν φιλοξενηθεί στο ίδρυμα, και ιδιαίτερα όταν με αναγνώριζαν. Ήταν πολύ εντυπωσιακή και η αλλαγή που έχει συντελεστεί σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία χρόνια στο Καραμπάχ. Χαρακτηριστικά αναφέρω την περίπτωση του Σουσί, που στην πρώτη επίσκεψή μου ήταν μια πόλη με εμφανή τα σημάδια του πολέμου, ενώ πλέον είναι μια πόλη που σε τίποτα δεν θυμίζει την πρώτη εικόνα. Την περίοδο αυτή συζητάμε την επικείμενη πρόσκληση του προέδρου του Καραμπάχ, Πακό Σαρκισιάν, ως ανταπόδοση της φιλοξενίας που προσφέρει το ίδρυμα τόσα χρόνια. Όμως το εγχείρημα φαντάζει δύσκολο λόγω της οικονομικής κρίσης που περνάει η Ελλάδα». Κλείνοντας την κουβέντα μας, η κα Καλύμνιου ευχαρίστησε εκ μέρους του ιδρύματος τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, καθώς και το διοικητικό συμβούλιο για τη δωρεάν ξενάγηση των παιδιών, τη διοίκηση του ψυχαγωγικού κέντρου Αllou Fun Park για τη δωρεάν είσοδο και ψυχαγωγία τους στο πάρκο. Εμείς από τη μεριά μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο του Χατζηκυριάκειου ιδρύματος, Μιχάλη Στρουμπούλη, τη διευθύντρια του οικοτροφείου Αναστασία Κατσιλερή, το προσωπικό του ιδρύματος που κάθε χρόνο δεν φείδεται χρόνου και κόπου για την άνετη παραμονή των παιδιών στο ίδρυμα, την προϊσταμένη κοινωνικών υπηρεσιών Εύα Καλύμνιου για την προσφορά της και να ευχηθούμε- σε πείσμα των καιρών και υπερνικώντας τις κάθε δυσκολίες που συναντούν- να συνεχίσουν να προσφέρουν στοργή και αγάπη σε όλα τα παιδιά.
Άριστες εντυπώσεις
Κατά τη διάρκεια της διαμονής των παιδιών είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τις υπεύθυνες συνοδούς τους, Αναχίτ Μεσροπιάν, φιλόλογο αρμενικής γλώσσας με ειδικότητα στη δυτική αρμενική διάλεκτο και Καγιανέ Μπαγτασαριάν, φιλόλογο αγγλικής γλώσσας. Η Αναχίτ Μεσροπιάν μας είπε: «Ο θεσμός των διακοπών που διοργανώνεται τα τελευταία 16 χρόνια από το δήμο Άνω Σύρου και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή έχει μεγάλη απήχηση στα παιδιά αλλά και στους δασκάλους, καθώς οι εμπειρίες και οι εξιστορήσεις όσων συμμετείχαν στο παρελθόν μόνο θετικά συναισθήματα αφήνουν. Φυσικά, είναι πολύ δύσκολο να συνοδεύεις παιδιά που έχουν χάσει κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, συγκεκριμένα τον πατέρα τους. Θα πρέπει να τα προσεγγίσεις πολύ προσεκτικά και με τρόπο, ώστε να τα βοηθήσεις να παραμερίσουν τη λύπη από το χαμό του γονιού τους. Το σημαντικότερο που συνέβη αυτές τις μέρες ήταν πως στα σκυθρωπά πρόσωπα των μικρών παιδιών άρχισε να παίρνει θέση το χαμόγελο και η χαρά». Η Καγιανέ Μπαγτασαριάν, αναφερόμενη στην ομάδα που επιλέχθηκε φέτος για το συγκεκριμένο ταξίδι δήλωσε: «Στην ομάδα των παιδιών υπάρχουν δύο άτομα που έχασαν πρόσφατα τον πατέρα τους στις συνοριακές διενέξεις. Το ένα πριν από σχεδόν ένα χρόνο και το άλλο μόλις πριν από σαράντα μέρες. Από το σύνολο, δέκα είναι παιδιά αγωνιστών που πέθαναν, τρία αναπήρων, ενώ τα υπόλοιπα αριστούχοι μαθητές που διακρίθηκαν σε διάφορες σχολικές ολυμπιάδες και διαγωνισμούς. Όλα τα παιδιά προέρχονται από πολυμελείς οικογένειες και από διάφορες περιοχές του Καραμπάχ». Στο τέλος της συζήτησής μας οι δυο συνοδοί ευχαρίστησαν όλους αυτούς που βοηθούν ηθικά και υλικά το Καραμπάχ και το λαό του.
|