Ρrunus Armeniaca - Μία διαχρονική αφήγηση μέσα από εικόνες και ήχους Εκτύπωση E-mail

Prunus Armeniaca

Στο πλαίσιο του προγράμματος 2022 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το περιοδικό «Αρμενικά» σε σύμπραξη με τo «Εργαστήριο Φιλοσοφίας και Φωτογραφίας» και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας διοργανώσαν την διακαλλιτεχνική δράση με τίτλο «Ρru-nus Armeniaca1/ Μία διαχρονική αφήγηση μέσα από εικόνες και ήχους» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στις 29 και 30 Ιουλίου στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου και η διοργάνωση περιελάμβανε δύο διακριτές καλλιτεχνικές δράσεις.

Την εικαστική εγκατάσταση φωτογραφίας «Συνθέσεις», σε επιμέλεια Βαγγέλη Ιωακειμίδη, βασισμένη στο φωτογραφικό αρχείο του περιοδικού «Αρμενικά» και την μουσική παράσταση «Διάλογοι», μια συνομιλία παραδοσιακής και σύγχρονης αρμενικής μουσικής από τους Βαχάν Γκαλστιάν (ντουντούκ) και Λευτέρη Χαβουτζά (κιθάρα), με τη συνδρομή της Μαρίας Σπυριδωνίδου (φωνή).

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 30 Ιουλίου, σηματοδοτώντας την επανέναρξη της λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας μετά από τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022.

Η προϊσταμένη του Αρχαιολογικού μουσείου Φλώρινας μετά από μια αναλυτική ξενάγηση, έκανε και την έναρξη της εκδήλωσης με μια σύντομη ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στην παράλληλη ιστορική πορεία των δύο λαών, Ελλήνων και Αρμενίων και επικεντρώθηκε στο ιστορικό γεγονός και τη σημειολογία της έκθεσης. Τέλος, η κυρία Ζιώτα ανέγνωσε χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος κ. Κεγάμ Χατσεριάν και του Εθνικού Συμβουλίου της Μητρόπολης Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος. Ακολούθησαν ομιλίες από τον Αντιδήμαρχο Φλώρινας Νώντα Παναγιώτη, την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Δυτικής Μακεδονίας Όλγα Πουταχίδου, τον πρόξενο επί τιμή της Δημοκρατίας της Αρμενίας Άκη Δαγκαζιάν, τον καλλιτεχνικό υπεύθυνο της έκθεσης και υπεύθυνο έργου Βαγγέλη Ιωακειμίδη και από την εκπρόσωπο της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Αρμενικά» Κουήν Μινασιάν.

Ακολούθησε η ιδιαίτερη μουσική παράσταση «Διάλογοι» από το δίσκο «Zruits», με παραδοσιακή αρμενική μουσική, ορχηστρικά τραγούδια και σύγχρονες πρωτότυπες μουσικές εκτελέσεις και συνθέσεις, όπως το «Nostalgia» από τον Βαχάν Γκαλστιάν και το «Armenian Blues» από τον Λευτέρη Χαβουτσά.

Μέρος του έργου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με την συνδρομή της φωνής της Μαρίας Σπυριδωνίδου.

H εικαστική εγκατάσταση φωτογραφίας «Συνθέσεις» αποτελείται από 200 μοναδικές εικόνες με ιστορικές στιγμές από την έλευση των Αρμενίων προσφύγων το 1922 και από την καθημερινότητα της κοινότητας την περίοδο 1922 - 1940, μέσα από το φωτογραφικό αρχείο του περιοδικού «Αρμενικά». Η εγκατάσταση βρίσκεται σε δύο δωμάτια και αποτελείται από έξι «φωτοτράπεζες» και δύο διαποράματα2, σε ξεχωριστό χώρο, τυπωμένα σε υφάσματα, εμφανίζονται επιλεγμένες εικόνες από το Μητρώο Αρμενίων της Ξάνθης. Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης μεγάλος αριθμός Αρμενίων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε την Φλώρινα και παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις.

1. Επιστημονική ονομασία της Βερικοκιάς, οπωροφόρο δέντρο, αυτοφυής στην Ανατολική Ασία το οποίο μεταφέρθηκε στην Ευρώπη μέσω της Αρμενίας.
2. Οπτικοακουστική προβολή, συνδυασμός δύο τεχνών, του κινηματογράφου και της φωτογραφίας.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 18 επισκέπτες συνδεδεμένους