Ένωση Αρμενίων Αθλητών: Σύντομη αναδρομή στην ιστορία του συλλόγου Εκτύπωση E-mail

42407543 580409782362229 6546350003936296960 n

Σαρκίς Αγαμπατιάν
Μάιος- Ιούλιος 2018, τεύχος 97

Η «Ένωση Αρμενίων Αθλητών» (Χομενετμέν) γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Η ιδέα για τη δημιουργία ενός παναρμενικού αθλητικού συλλόγου ανήκει στον Σαβάρς Κρισιάν, έναν αθλητή και ποδοσφαιριστή, που ξεκίνησε την έκδοση του «Μαρμναμάρζ», ενός αθλητικού περιοδικού στην αρμενική γλώσσα, το 1911 με την οικονομική υποστήρηξη των αδελφών Λεβόν και Κρικόρ Αγκοπιάν και την ενθάρρυνση του Οβαννές Χιτλιάν και του συγγραφέα Αγκόπ Σιρουνί. Την Πρωτομαγιά του 1911 διεξήχθη για πρώτη φορά η Αρμενική Ολυμπιάδα «Ναβασαρτιάν» στην Κωνσταντινούπολη. Το 1912, ο Χιντλιάν δημοσίευσε ένα πρωτοποριακό άρθρο στο περιοδικό για τον Ρόμπερτ Μπέιντεν-Πάουελ και το προσκοπικό κίνημα και σύντομα δημιουργήθηκε ένας μεγάλος αριθμός αρμενικών προσκοπικών ομάδων. Το 1913, στην τρίτη παναρμενική Ολυμπιάδα που προήδρευσε ο Κομιτάς συμμετείχαν επίσης αρκετοί Αρμένιοι προσκόποι. Οι αθλητικές δραστηριότητες διεκόπησαν με το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τον θάνατο του Σαβάρς Κρισιάν στη Γενοκτονία του 1915.
Στις 16 Νοεμβρίου 1918, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη συνέλευση με τη συμμετοχή σημαντικών μελών της αρμενικής κοινότητας για την εκκίνηση της «Αρμενικής Αθλητικής Γενικής Ένωσης» (Χάι Μαρμναγκρταγκάν Εντανούρ Μιουτιούν ή Χο.Μεν.Ετ.Μεν χάριν συντομίας). Ο παναρμενικός σύλλογος αναγνωρίστηκε ως η μοναδική αρμενική αθλητική και προσκοπική ένωση στις 16 Δεκεμβρίου 1918 με τη συγκρότηση της πρώτης εκτελεστικής επιτροπής. Σύντομα δημιουργήθηκαν τέσσερα παραρτήματα σε διάφορες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.
Μετά τη Γενοκτονία του 1915, τη δημιουργία της Πρώτης Δημοκρατίας της Αρμενίας (28 Μαΐου 1918) και τη σοβιετοποίησή της (29 Νοεμβρίου 1920) μέσα στα ελάχιστα σύνορά της, οι επιζήσαντες της Γενοκτονίας διασκορπίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο αναζητώντας νέες πατρίδες. Σύντομα θα δημιουργηθούν παραρτήματα του «Χομενετμέν» σε πολλές πόλεις της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Καναδά, της Νότιας Αμερικής και της Αυστραλίας.
Ένα μεγάλο τμήμα της οικογένειας του «Χομενετμέν» αποτελούν οι Αρμένιοι πρόσκοποι. Το πρόγραμμά τους αναπτύσσεται και υλοποιείται από το Συμβούλιο Προσκόπων (Σκαουταγκάν Χορούρτ), ένα όργανο που διορίζεται από το εκάστοτε Περιφερειακό Συμβούλιο του συλλόγου. Βασική αποστολή του «Χομενετμέν» είναι να προετοιμάσει υπεύθυνους πολίτες με αρμενική συνείδηση και πνευματικές αρετές, να διδάξει την αντοχή, το θάρρος, τον πατριωτισμό, την υπακοή στους νόμους και την τάξη, καθώς και το αίσθημα του καθήκοντος μέσα σε ένα περιβάλλον αρμονίας, συνεργασίας και αθλητικού πνεύματος. Οι στόχοι του συλλόγου πραγματοποιούνται μέσα από διαλέξεις, σεμινάρια, δημόσιες δραστηριότητες, κατασκηνώσεις, αθλητικές εκδόσεις, όπως το μηνιαίο περιοδικό Marzig (Αθλητής) που εκδίδεται στη Βηρυτό του Λιβάνου και καλύπτει τις παναρμενικές δραστηριότητες του οργανισμού σε όλο τον κόσμο. Κάθε τέσσερα χρόνια πραγματοποιούνται παναρμενικοί αγώνες σε διάφορα αθλήματα καθώς και προσκοπικό Τζάμπορι διάρκειας δύο εβδομάδων στη Δημοκρατία της Αρμενίας, στο οποίο συμμετέχουν νέοι αρμενικής καταγωγής από όλο τον κόσμο. Το 2018, έτος επετειακών εκδηλώσεων συμπίπτει με:
- τα 100 χρόνια από την ίδρυση του «Χομενετμέν»,
- τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Πρώτης Αρμενικής Δημοκρατίας,
- τα 2800 χρόνια από την ίδρυση της πρωτεύουσας της Αρμενίας, Γερεβάν (από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο),
- τα 95 χρόνια από την ίδρυση του «Χομενετμέν» στην Ελλάδα.
Αφιερώματα για την ιστορία και τη δράση του συλλόγου έχουν δημοσιευτεί παλαιότερα σε προηγούμενα τεύχη του περιοδικού. Κλείνοντας ωστόσο αυτό το μικρό σημείωμα δεν θα ήταν άσκοπο να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετούς θητείας του Περιφερειακού Συμβουλίου της «Ένωσης Αρμενίων Αθλητών Ελλάδος» υλοποιήθηκαν τέσσερις σημαντικοί στόχοι:
1) Το Περιφερειακό Συμβούλιο της «Ένωσης Αρμενίων Αθλητών Ελλάδος» είναι πλέον ένας επίσημος σύλλογος αναγνωρισμένος από την ελληνική πολιτεία με την ονομασία «Αρμένιοι Πρόσκοποι Ελλάδος – Χομενετμέν» με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από το καταστατικό του. Ο τίτλος αυτός επελέγη ως ο καταλληλότερος, επειδή σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν μπορεί ένας αθλητικός σύλλογος να είναι παράλληλα και προσκοπικός. Έτσι, οι αθλητικές δραστηριότητες καλύπτονταιαπό τους εν ενεργεία συλλόγους σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη και οι προσκοπικές από τα δύο συστήματα σε Αθήνα και Πειραιά, «υπό τη διεύθυνση και εποπτεία του ανώτατου οργάνου τους σύμφωνα με το αρμενικό καταστατικό».
2) Μετά από προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση του συλλόγου υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας με το «Σώμα Ελλήνων Προσκόπων» (Σ.Ε.Π.) με όλες τις υποχρεώσεις, τα δικαιώματα και τα οφέλη που απορρέουν εξ αυτού.
3) Εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα, μετά από πολλές προσπάθειες και με τη συνδρομή μελών της προηγούμενης διοίκησης, η «Βιβλιοθήκη-Μουσείο Γκαρμπίς Κουγιουμτζιάν», όπου φυλάσσονται τα αρχεία και τα πολύτιμα αντικείμενα και αναμνηστικά του συλλόγου. Η αίθουσα αυτή παραχωρήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του ενοριακού συμβουλίου της αρμενικής εκκλησίας του Αγ. Ιακώβου στη Νίκαια και βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου που βλέπει στην αυλή της εκκλησίας.
4) Καλλιεργήθηκε και αναθερμάνθηκε η «παγωμένη» σχέση με το παράρτημα του συλλόγου, την Ένωση Αρμενίων Αθλητών Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για στενότερες σχέσεις και συνεργασία στο μέλλον.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 46 επισκέπτες συνδεδεμένους