Οι Αρμένιοι της Συρίας στο φάσμα του πολέμου |
Κρικόρ Μιχικιάν Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2012 τεύχος 74
Εδώ και αρκετούς μήνες, η βία στη Συρία συνεχίζεται αμείωτη με αποτέλεσμα να πλήττεται πλέον και ο άμαχος πληθυσμός. Τις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, γίναμε αποδέκτες ειδήσεων σχετικά με θύματα κάθε ηλικίας, κοινωνικής τάξης, θρησκείας και εθνικότητας. Σαφώς και δεν θα αποτελούσαν εξαίρεση από τα παραπάνω συμβάντα και τα μέλη της αρμενικής κοινότητας στη Συρία. Πρόσφατα, μάλιστα, υπήρξαν και νέα θύματα στην εκεί αρμενική παροικία, ανάμεσά τους και μια ολόκληρη οικογένεια. Παρακάτω, δεν θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε την κατάσταση στη Συρία. Άλλωστε, τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με την ημέρα. Θα προσπαθήσουμε, όμως, να παρουσιάσουμε μια σειρά από στοιχεία, τα οποία εξηγούν- εν μέρει τουλάχιστον- σε ποιο βαθμό όλη αυτή η κατάσταση στη Συρία επηρεάζει την εκεί αρμενική κοινότητα.
Σήμερα στη Συρία κατοικούν σχεδόν 70.000 Αρμένιοι, οι οποίοι αποτελούν λιγότερο από το 0,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Οι περισσότεροι από τους μισούς μένουν στο Χαλέπι, ενώ οι υπόλοιποι εντοπίζονται διάσπαρτα σε πόλεις μεταξύ των οποίων: Λατάκια, Χομς, Καμισλί, Χασακέ, Γιακουμπίε, Ρακά, Κεσάμπ, καθώς και στην πρωτεύουσα τη Δαμασκό. Η κοινότητα δεν είναι ενεργή σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό δεν συμβαίνει λόγω έλλειψης θέλησης ή ενδιαφέροντος, αλλά επειδή δεν είναι ιδιαίτερα εφικτή η ενασχόληση με τα κοινά, ιδιαίτερα σε χώρες του αραβικού κόσμου εξαιτίας των καθεστώτων τους. Ωστόσο, οι Αρμένιοι πολίτες της Συρίας σε γενικές γραμμές απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους γηγενείς, έχουν έναν εκλεγμένο από την κοινότητα εκπρόσωπο στη βουλή ενώ ποτέ δεν αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω θρησκευτικών διακρίσεων. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, βέβαια, η κοινότητα αντιμετώπισε ορισμένα προβλήματα σχετικά με τη λειτουργία των αρμενικών σχολείων, καθώς και άλλων ιδρυμάτων, τα οποία έκλεισαν για λόγους «εξαραβισμού» αλλά και για την απαλλαγή της χώρας από τη δήθεν ξένη επιρροή. Οι παρατεταμένες τότε διαπραγματεύσεις της κοινότητας με το κυβερνών καθεστώς είχαν καλή κατάληξη, αφού τα σχολεία επαναλειτούργησαν. Κάποια χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1967, μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ, τα σχολεία απειλήθηκαν και πάλι με οριστικό κλείσιμο. Τότε συμφωνήθηκε να διδάσκεται μόνο η αρμενική γλώσσα, ως γλώσσα θρησκευτικής τελετουργίας, ως ένα εργαλείο δηλαδή που θα επιτρέπει την κατανόηση της λειτουργίας και των διδαχών της εκκλησίας. Παρά ταύτα, στα αρμενικά σχολεία συνέχισαν να διδάσκονται η ιστορία και η λογοτεχνία. Αυτό βέβαια συνέβη με την ανοχή των αρχών, οι οποίες γνώριζαν ότι η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας των Αρμενίων δεν αποτελούσε απειλή για τη Συρία. Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, μάλιστα, ο αριθμός των μαθητών στα αρμενικά σχολεία ξεπέρασε ακόμη και τον αριθμό αυτών που φοιτούσαν στα αντίστοιχα του Λιβάνου.
Διμερείς σχέσεις Η Συρία και η Αρμενία διατηρούν στε-νές σχέσεις. Ωστόσο, οι επαφές της πρώτης με την Τουρκία την τελευταία δεκαετία έχουν επηρεάσει ως ένα βαθμό τη στάση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με την παρουσίαση ζητημάτων που αφορούν τους Αρμένιους. Ένας σημαντικός αριθμός Αρμενίων της Συρίας έχει υποβάλει αίτηση για την απόκτηση της αρμενικής υπηκοότητας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι έτοιμοι ή πρόθυμοι να μεταβούν άμεσα στην Αρμενία. Και αυτό διότι δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τη δεύτερη πατρίδα τους όπου ζουν για δεκαετίες τώρα. Τουλάχιστον αυτό ίσχυε πριν ξεκινήσουν τα γεγονότα στη Συρία. Πλέον, η ιδέα της μετάβασης προς την Αρμενία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Πρόκειται ωστόσο για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι και για τους Αρμένιους της Συρίας αλλά και για την ίδια την Αρμενία. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα προβλήματα που κλίθηκαν να αντιμετωπίσουν μερικά χρόνια πριν Αρμενία και Αρμένιοι μπροστά σε παρόμοιο πρόβλημα με το Ιράκ, τα οποία όμως ήταν πολύ μικρότερης κλίμακας. Επί της παρούσης, η κυβέρνηση της Αρμενίας δεν μπορεί να κάνει και πολλά, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται επί συριακού εδάφους. Επίσης, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της Αρμενίας, και το πιο σημαντικό το οποίο ακούγεται ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας, λόγω της έλλειψης στοιχείων σχετικά με τις ανάγκες της Διασποράς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, ότι οι Αρχές της Αρμενίας δεν καταβάλλουν προσπάθειες προς τη σωστή κατεύθυνση. Εντούτοις, καθώς η κατάσταση στη Συρία κλιμακώνεται, οι Αρμένιοι της Συρίας συνεχίζουν να κρατούν ανοιχτές τις επιλογές τους…
Έκρυθμη κατάσταση Από την αρχή της κρίσης την Άνοιξη του 2011 το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κυβέρνηση Ασάντ. Από την άλλη, τα κράτη του Κόλπου μαζί με την Τουρκία, τις ΗΠΑ καθώς και ορισμένες Δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πάρει το μέρος της αντιπολίτευσης. Η πλειοψηφία της αρμενικής κοινότητας φαίνεται να ελπίζει στη νίκη της παρούσας κυβέρνησης, καθώς προβληματίζεται ιδιαίτερα από την αβεβαιότητα που θα μπορούσε να φέρει στο μέλλον οποιαδήποτε εναλλακτική λύση. Αν και φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη τον έλεγχο στη Δαμασκό, η κατάσταση είναι ρευστή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πραγματικά ποιος έχει το «πάνω χέρι». Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι ξένες δυνάμεις θα επηρεάσουν σημαντικά την έκβαση της κατάστασης στη Συρία, η οποία αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν υπό καθεστώς «εμφυλίου» πολέμου. Δεν θα ήταν παράτολμο να ισχυρισθούμε, ότι η κατάσταση δεν είναι πλέον στα χέρια των Σύριων... Υπάρχουν άραγε σοβαρές διαπραγματεύσεις σε διεθνές επίπεδο για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης; Θα μπορέσει η αρμενική κοινότητα να βγει από αυτό το αδιέξοδο με τις ελάχιστες απώλειες; Υλικές και ηθικές. Ίσως, όταν το άρθρο αυτό δει το φως της δημοσιότητας η όλη κατάσταση να έχει εξομαλυνθεί και η Συρία, μαζί με την αρμενική κοινότητα, να έχουν βρει τους κανονικούς τους ρυθμούς. Ίσως πάλι αυτό να είναι μια ανεκπλήρωτη ευχή… |