Σόνα Μελκονιάν Εκτύπωση E-mail

Στο πλαίσιο της πολυθεματικής έκθεσης «ΠΟΝΤΟΣ: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη», που εγκαινιάστηκε στις 27 Απριλίου και διήρκεσε έως τις 27 Μαΐου, η αρμενική κοινότητα της Θεσσαλονίκης συμμετείχε με έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Στις 22 Μαΐου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Αρμενία-Πόντος-Κύπρος». Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν με εισηγήσεις οι κ.κ. Γεώργιος Αντωνίου, επίκουρος καθηγητής του Α.Π.Θ, Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κυριακή Φωτιάδου, ιστορικός και η υποψήφια διδάκτωρ του Κρατικού Πανεπιστημίου του Γερεβάν, Σόνα Μελκονιάν, η οποία αποδεχόμενη την πρόταση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής να συμμετάσχει στην εκδήλωση παρουσίασε το θέμα: «Η Γενοκτονία των Αρμενίων και το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Συγκλίσεις και αποκλίσεις».
Με την ευκαιρία της επίσκεψης μας έδωσε μια σύντομη συνέντευξη και μας παραχώρησε την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγησή της για να τη δημοσιεύσουμε.

sona melkonian

Στην Αλεξία Ραφαηλίδου.
Μάιος- Ιούλιος 2018, τεύχος 97

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση αυτή;
Αποκόμισα τις καλύτερες εντυπώσεις. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Αυτό δείχνει πως το Αρμενικό Ζήτημα είναι επίκαιρο και προβληματίζει τον κόσμο. Εκτός από τη συμμετοχή των Αρμενίων της Θεσσαλονίκης υπήρχαν πολλοί Έλληνες που παρακολούθησαν με προσοχή την εισήγηση και επανήλθαν με εύστοχες ερωτήσεις.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την αρμενική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη;
Η αρμενική κοινότητα της Θεσσαλονίκης μπορεί να είναι ολιγομελής, είναι όμως, πολύ δραστήρια. Τα μέλη της κοινότητας παράγουν σημαντικό έργο, όχι μόνον στο πλαίσιο της τοπικής, ενδοκοινοτικής ζωής, αλλά έργο εθνικό ανάμεσα στον αρμενικό και τον ελληνικό λαό. Ξαφνιάστηκα ευχάριστα που έχουν ανησυχίες και για τις σχέσεις της διασποράς με την Αρμενία και τους φορείς του Αρμενικού Κράτους. Είναι πολύ συγκινητικό να διαπιστώνεις πως η καρδιά του αρμενισμού χτυπάει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά!

Πώς θα εκτιμούσατε τη συμμετοχή των νέων της αρμενικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης στα κοινά;
Θεωρώ πολύ σημαντική τη συμμετοχή των νέων Ελληνο-αρμενίων στα κοινά της κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Ακόμη πιο σημαντική θεωρώ την επαφή που θα πρέπει να διατηρήσουν οι νέοι με τη μακρινή τους πατρίδα, την Αρμενία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συμμετοχή τους σε πολιτιστικές δράσεις και με επιστημονικές ανταλλαγές μέσα από εκπαιδευτικά ιδρύματα και δομές της Αρμενίας και της Διασποράς.

Ποιος ο ρόλος της αρμενικής κοινότητας σε όλα αυτά που προαναφέραμε;
Βρέθηκα σε μια ιστορική πόλη, τη Θεσσαλονίκη κι ένιωσα ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια, επειδή μέρος της μακραίωνης ιστορίας αυτής της πόλης είναι και η αρμενική κοινότητα. Παρευρέθηκα στη Θεία Λειτουργία, συναναστράφηκα με τους συμπατριώτες μου και διαπίστωσα πόσο σημαντικό είναι να διατηρούν την εθνική τους ταυτότητα μέσα από τα ήθη και τα έθιμα και την ενίσχυση των σωματείων και των κοινοτικών δομών.
Θα ήθελα από το βήμα αυτό που μου δίνετε, να ευχαριστήσω την αρμενική κοινότητα για την αγάπη και την υποστήριξη, ειδικότερα, όμως, θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του κόμματος Τασνακτσουτιούν και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή, όχι επειδή χάρη στις προσπάθειές τους μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω στην εκδήλωση, αλλά επειδή συνειδητοποίησα πόσο μεγάλη προσπάθεια καταβάλουν για τη λειτουργία και την οργάνωση της αρμενικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη.

Θα προσβλέπατε σε κάποια ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Αρμενίας μέσω του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης;
Χάρις στις επαφές της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, στις 24 Μαΐου επισκέφθηκα την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο Α.Π.Θ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα. Είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με τους υπεύθυνους της Έδρας, τους καθηγητές ιστορίας Κυριάκο Χατζηκυριακίδη και Θεοδόσιο Κυριακίδη, σχετικά με τους τρόπους που θα μπορούσαμε να συμπράξουμε έλληνες και αρμένιοι φοιτητές σε κοινές ακαδημαϊκές δράσεις.
Είναι σαφές ότι χρειάζεται πολλή δουλειά, για να πετύχουμε ένα απτό αποτέλεσμα, ο ρόλος της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, όμως, ως γέφυρα επικοινωνίας είναι εξαιρετικά σημαντικός και θα αποδειχθεί καταλυτικός.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εξασφαλιστούν πόροι, για να υποστηρίξουν το εγχείρημα μιας Έδρας Ελληνικών Μελετών στο Γερεβάν και αντίστοιχα Αρμενικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 10 επισκέπτες συνδεδεμένους