Με νύχια και με δόντια PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 10 Νοέμβριος 2016 17:53

apopsi mas 90

Από το 1920 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80 φάνταζε σαν ένα μακρινό όνειρο: θα καταφέρναμε ποτέ να έχουμε ξανά την ανεξάρτητη Αρμενία; Το 1991 παρουσιάστηκε η ιστορική συγκυρία και η δεύτερη ανεξαρτησία μέσα στον 20ο αιώνα έγινε πραγματικότητα. Σήμερα, το να πανηγυρίζουμε περήφανα για την 25η επέτειό της είναι θεμιτό. Και αυτό είναι δικαίωμά μας!
Είναι η πρώτη φορά από το 1375 -από τότε που έπεσε το τελευταίο αρμενικό βασίλειο στην Κιλικία- που γιορτάζουμε ως έθνος 25 χρόνια ανεξάρτητου κρατικού βίου. Στη μακρόχρονη, υπερχιλιετή ιστορία του αρμενικού λαού, οι δυόμιση δεκαετίες δεν σημαίνουν σχεδόν τίποτα. Κι όμως, αξίζει να τους αφιερώσουμε μερικές σκέψεις.
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να σημειώσουμε τη βαθιά μας πεποίθηση ότι μόνο στο πλαίσιο ενός ισχυρού, ανεξάρτητου κράτους μπορεί ο αρμενικός λαός ανά τον κόσμο να αγωνίζεται για την ασφάλειά του και να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματά του.
Δεύτερον, αξίζει να αναφέρουμε την εξίσου βαθιά πεποίθηση ότι ο αρμενικός λαός αποτελεί ένα αδιάσπαστο σύνολο, είτε βρίσκεται στην Αρμενία και στο Αρτσάχ είτε στη διασπορά. Ο διασκορπισμός του λαού μας είναι η άμεση συνέπεια της Γενοκτονίας και του εκτοπισμού από τα ιστορικά μας εδάφη στη δυτική Αρμενία και τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει ως εθνικό σύνολο.
Τρίτον, έχουμε την ανάγκη να συνεχίζουμε τον εθνικό μας αγώνα, με πρωτοπόρα τη δημοκρατία της Αρμενίας αλλά και με τη συμβολή και τη συνεργασία της διασποράς, με σκοπό την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τέταρτον, το ζήτημα του Καραμπάχ μπορεί να παραμένει χωρίς επίλυση στο διεθνές επίπεδο, αλλά καμία προτεινόμενη λύση δεν μπορεί να αγνοήσει τους αγώνες του λαού του για ελευθερία και ανεξαρτησία, που φέτος κλείνει επίσης 25 χρόνια. Η παραβίαση της εκεχειρίας τον περασμένο Απρίλιο από το Αζερμπαϊτζάν και ο πόλεμος που προκάλεσε μας αναγκάζουν σε συνεχή επαγρύπνηση σε όλα τα επίπεδα.
Πέμπτον, να σημειώσουμε την ανάγκη να υπερασπιστούν όλοι τη δημοκρατική πορεία της Αρμενίας και τον αγώνα για μια κοινωνικά και οικονομικά δίκαιη κοινωνία. Η πρόοδος και η ευημερία των κατοίκων της αποτελούν προτεραιότητα της εκάστοτε κυβέρνησης.
25 χρόνια μετά την ίδρυση του νέου κράτους, τα φαινόμενα διαφθοράς του πολιτικού συστήματος και η μετανάστευση των κατοίκων σε άλλες χώρες παραμένουν ένα βαρύ πλήγμα που απειλεί την εθνική κυριαρχία και που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύουμε στην ευρύτερη περιοχή μας, όταν η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση χτυπά ανελέητα τους λαούς, όταν τα τύμπανα του πολέμου ηχούν από κοντά και η αποσταθεροποίηση στην περιοχή παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, η 25η επέτειος της ανεξάρτητης Αρμενίας αποτελεί μια πρόκληση για όλους μας.
Επειδή τίποτα δεν χαρίζεται, το να κρατάμε με νύχια και με δόντια αυτά που κερδίσαμε, παλεύοντας παράλληλα να τα βελτιώσουμε, είναι υποχρέωση όλων μας.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 92 επισκέπτες συνδεδεμένους