Οι απειλές που γίνονται πράξεις και οι λέξεις που μένουν στον αέρα PDF Εκτύπωση E-mail

apopsi mas 101

Ο πάλαι ποτέ ισχυρός ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν κάποτε ο δημιουργός και υπερασπιστής του δόγματος «μηδενικά προβλήματα» με τις γειτονικές χώρες. Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι και ζούμε στις μέρες μας σε μια άλλη, εντελώς αντίθετη πραγματικότητα: τα προβλήματα της Τουρκίας -με το σύνολο σχεδόν των γειτονικών χωρών και κρατών της ευρύτερης περιοχής- είναι πολλά και σοβαρά.
Από την Ελλάδα και την Κύπρο μέχρι την Αρμενία, τη Συρία, το Ιράκ και τους Κούρδους, και από τη Λιβύη μέχρι την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ, η πολιτική της Άγκυρας χαρακτηρίζεται από την επιθετική και επεκτατική συμπεριφορά της κατά της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, καθώς και την καταπάτηση του διεθνούς δικαίου.
Έχοντας μπει για τα καλά μέσα στο παιχνίδι των μεγάλων παικτών του κόσμου, προσπαθώντας να πατήσει σε δυο βάρκες, αλλά έχοντας επιλέξει ήδη τα αμυντικά όπλα της Ρωσίας, η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ερντογάν, κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά: παζάρι, εκβιασμό, προβοκάτσιες, απειλές αλλά… και τις αντίστοιχες πράξεις. Έτσι, προκαλεί στον εναέριο χώρο και βαφτίζει το μισό Αιγαίο «γαλάζια πατρίδα» (και φωτογραφίζεται υπερήφανα μπροστά στον «νέο» χάρτη), δεσμεύει τη μια μετά την άλλη ελληνικές και κυπριακές θαλάσσιες περιοχές για δήθεν ασκήσεις, στέλνει ερευνητικά καράβια στην ΑΟΖ της Κύπρου, απειλεί να ανοίξει τις «πύλες της κολάσεως» με το προσφυγικό ζήτημα, εκβιάζει τις ΗΠΑ και την ΕΕ με την «ασφαλή ζώνη» και το κουρδικό στη Συρία και πάει λέγοντας. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι δεν μένει μόνο στις λέξεις, αλλά προχωράει και στις πράξεις.
Μπροστά σε αυτήν την τουρκική προκλητικότητα, όμως, δεν υπάρχει ουδεμία ουσιώδης απάντηση, τίποτα το χειροπιαστό ούτε από τη διεθνή κοινότητα ούτε από συγκεκριμένους «παίκτες» της περιοχής. Εάν εξαιρέσουμε την απόφαση των ΗΠΑ για απαγόρευση πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F35 σε απάντηση για την αγορά των S400, όλα τα υπόλοιπα –μέχρι στιγμής- είναι ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις από την Ουάσινγκτον, τις Βρυξέλλες, τα ευρωπαϊκά κράτη και τις χώρες της περιοχής. Λόγια χωρίς πολιτικό και οικονομικό αντίκρισμα, που όχι μόνο δεν παίρνει στα σοβαρά η Άγκυρα, αλλά που την ενθαρρύνουν ακόμα περισσότερο να συνεχίσει και να ενδυναμώσει την επιθετική της πολιτική.
Αντιμετωπίζοντας σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά– την αμφισβήτηση του Ερντογάν και την αποχώρηση των παλιών συνεργατών του από το κυβερνητικό κόμμα, το κατρακύλισμα της τουρκικής λίρας, την καταστολή των αντιπάλων «γκιουλενιστών», την καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων των δημάρχων στη νοτιοανατολική χώρα και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την επικράτεια- η τουρκική πολιτική ηγεσία ψάχνει ένδοξες διεξόδους στο εξωτερικό μέτωπο, αψηφώντας κάθε είδους προειδοποίηση, απ’ όπου κι αν έρχεται.
Η αλήθεια είναι ότι, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, δεν αρκούν πια ημίμετρα και προειδοποιήσεις. Απέναντι στις πράξεις, τα λόγια μένουν στον αέρα. Προφανώς, μόνο αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνουν οι αυταρχικές ηγεσίες. Το παράδειγμα της ιστορίας με τον Χίτλερ είναι καλό να το έχουν όλοι στο μυαλό τους. Πράξεις χρειάζονται τώρα, πριν να είναι πολύ αργά.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 3 επισκέπτες συνδεδεμένους