Nέα μας Ντβιν, νέα μας Ανί PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 04 Δεκέμβριος 2018 08:25

apopsi mas 98

«Με πατέρα το Μασίς και μητέρα το Αράξ,
Να μεγαλώνεις με τους αιώνες, Γερεβάν».
Μπαρούιρ Σεβάγκ

Δύο χιλιάδων οκτακοσίων χρονών... Συνομήλικη με την αρχαία Ρώμη είναι η πρωτεύουσα μας, το Γερεβάν. Αυτό επιβεβαιώνει η σφηνοειδής επιγραφή του βασιλιά Αργίστη Α’ που φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και μαρτυρά τη θεμελίωση του φρουρίου του Ερεμπουνί το 782 π.Χ.
Στους εικοσιοχτώ αιώνες που έχουν περάσει από τότε, η μακρά ιστορία του αρμενικού λαού είναι πλούσια σε πρωτεύουσες. Από το Ερεμπουνί έως το σημερινό Γερεβάν, από το Αρμαβίρ μέχρι την Ντβιν και την Ανί -την πόλη με τις «χίλιες και μία εκκλησίες»- η καρδιά του αρμενικού έθνους χτυπάει ασταμάτητα γύρω από την κοιλάδα του Αραράτ. Και σήμερα, η εικόνα του σύγχρονου Γερεβάν είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το ιερό βουνό -όρθιο στο βάθος, πέραν των συνόρων, αλλά πολύ κοντά- σύμβολο του λαού μας.
Από κωμόπολη σε πόλη, το πρώτο γενικό σχέδιο πόλεως συντάχθηκε το 1854 και η αναδόμησή της έγινε πάνω σε σχέδια του αρμένιου αρχιτέκτονα Αλεξάντρ Ταμανιάν, ο οποίος ενσωμάτωσε εθνικά παραδοσιακά στοιχεία στη σύγχρονη αστική πολεοδομική ανάπτυξη. Το σχέδιό του, μια ακτινοειδής-κυκλική διάταξη πάνω στην υπάρχουσα πόλη, είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης «του ηλίου», όπως λέει η επιγραφή στο άγαλμα του αρχιτέκτονα, στην είσοδο της πανέμορφης πλατείας με τα γλυπτά, κάτω από την Κασκάντ. Κηρύχτηκε πρωτεύουσα του νεοσύστατου ανεξάρτητου αρμενικού κράτους το 1918, μετά από την καθοριστική μάχη του Σαρνταραμπάτ, και συνεχίζει από τότε έως τις μέρες μας να είναι το πολιτικό κέντρο των Αρμενίων.
Τον περασμένο Οκτώβριο εορτάστηκε επίσημα η 2800ή επέτειος της πόλης με σειρά πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, με προεξάρχοντα τον νεοεκλεγμένο δήμαρχο Χάικ Μαρουτιάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δημοτικές εκλογές της 23ης Σεπτεμβρίου ο δημοφιλής Μαρουτιάν εξελέγη δήμαρχος με το 81% των ψήφων. Μετά από δεκαετίες ήταν η πρώτη φορά που οι πολίτες μπόρεσαν να εκφράσουν ελεύθερα τη βούλησή τους και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας χαιρέτισαν την καθαρή και δημοκρατική εκλογική διαδικασία.
Το Γερεβάν είναι σήμερα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που προσελκύει ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Οι πλατείες, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα πάρκα, τα φαρδιά πεζοδρόμια και η έντονη ζωή της πόλης, μαζί με την πολιτιστική, καλλιτεχνική, ιστορική και γαστρονομική προσφορά της, κάνουν το Γερεβάν πόλο έλξης όχι μόνον για τους Αρμένιους της διασποράς αλλά και για τους ξένους τουρίστες.
Από την άλλη, η επισήμανση πολλών επισκεπτών, ότι το Γερεβάν δεν δείχνει το αληθινό πρόσωπο της χώρας, αληθεύει. Πέρα από το κοσμοπολίτικο κέντρο, τα προάστια έχουν εντελώς άλλο χαρακτήρα, για να μην αναφερθούμε στην ενδοχώρα, τις μικρές πόλεις και τα χωριά… Αλλά το ότι η πρωτεύουσα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης είναι γεγονός. Μπορεί να μην είναι ολόκληρο το πρόσωπο της Αρμενίας, όμως είναι το πιο γνωστό και το πιο χαρακτηριστικό της.
Όπως και να ’ναι, το Γερεβάν είναι το καμάρι μας. Και όπως λέει ο ποιητής, «της μικρής μας πατρίδας το μεγάλο όνειρο. Η νέα μας Ντβίν, η νέα μας Ανί…»

 

Share
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 Δεκέμβριος 2018 08:28
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 23 επισκέπτες συνδεδεμένους