Άλλου είδους εγγόνια… PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Δευτέρα, 29 Μάιος 2017 08:29

apopsi 92

 

Από το ανεκπλήρωτο δόγμα Νταβούτογλου -του «μηδενικού προβλήματος» με τους γείτονές της- μέχρι σήμερα, η Τουρκία του κ. Ερντογάν έχει μετατραπεί σε μια χώρα που έχει προβλήματα με όλους.
Η λίστα είναι μακρά και ενδεικτική: με την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αρμενία, τη Συρία, το Ιράκ, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία, τους Κούρδους. Και σαν να μην της έφταναν αυτά, πήγε γυρεύοντας με την Ολλανδία, την Αυστρία, την Ελβετία, την πάλαι ποτέ σύμμαχό της Γερμανία και με το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται σε κύκλους. Εάν αληθεύει, τότε μάλλον βρισκόμαστε πίσω στον 16ο και 17ο αιώνα, όταν «ο Τούρκος», ως κοινός εχθρός, εκδιώχτηκε από την καρδιά της Ευρώπης, επειδή προσπάθησε να κατακτήσει την άλλη αυτοκρατορική πρωτεύουσα, τη Βιέννη. Μοιάζει επίσης και με την εποχή του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίντ, όταν η οθωμανική αυτοκρατορία κατάντησε να είναι ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης και στο τέλος διαμελίστηκε.
Μπροστά στη βαριά λεκτική επίθεση, τους εκβιασμούς και τις απειλές του τούρκου προέδρου Ερντογάν κατά πάντων στην Ευρώπη, θα περίμενε κανείς μια πιο αποτελεσματική και πιο κατηγορηματική επίσημη απάντηση. Δεν την ακούσαμε από κανέναν αρχηγό κράτους, από καμιά κυβέρνηση, ούτε καν από τις Βρυξέλλες.
Για να αντιμετωπίσουν τον χείμαρρο των υβριστικών δηλώσεων, όλοι τους χρησιμοποίησαν τη γνωστή γλώσσα των πολιτικών, το «ναι μεν αλλά». Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν χαρακτηρίστηκαν το πολύ ως «απαράδεκτες» και τον προειδοποίησαν να μην το παρατραβήξει…
Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι τήρησαν μια τέτοια στάση. Ακόμη και τώρα, που ένιωσαν στο πετσί τους αυτά που επί χρόνια νιώθουν η Κύπρος και η Ελλάδα από την «γείτονα», επικρατεί η λογική του να μην προκαλούμε περαιτέρω, να μην τεντώνουμε το σκοινί, ώστε να μη σκάσει η «ωρολογιακή βόμβα» του προσφυγικού. Μέχρι και η ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ κρίθηκε ότι δεν πρέπει να σταματήσει, με εξαίρεση την Αυστρία που τοποθετήθηκε ξεκάθαρα εναντίον («όποιος καεί με το χυλό φυσά και το γιαούρτι...»). Και να μην ξεχνάμε τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα του καθενός με την Τουρκία. Δεν τολμά κανείς εύκολα να αναφερθεί δημόσια στις σχέσεις του κ. Ερντογάν με τους τζιχαντιστές ή στα γεγονότα στον οίκο του, όταν μεσολαβούν εμπορικές και άλλου τύπου συναλλαγές.
Απέναντι στις κατηγορίες περί «φασισμού», «ναζισμού», «ρατσισμού», «σταυροφοριών» και άλλων που εκτόξευσε ο τούρκος πρόεδρος κατά των Ευρωπαίων, υπάρχει πληθώρα απαντήσεων να του δώσουν. Για παράδειγμα, ότι μιλάει για φασισμό αυτός που στη χώρα του έχει φυλακίσει την ηγεσία της αντιπολίτευσης. Ότι μιλάει για ναζισμό αυτός που δεν έχει αφήσει ίχνος ελευθεροτυπίας και αντιφρονούντων. Και ότι μιλάει για σταυροφορίες αυτός που έχει αναλάβει ρόλο «νονού» της σύγχρονης τζιχάντ, του ιερού πολέμου κατά του δυτικού κόσμου.
Υπάρχει, όμως, μια απάντηση που είναι η καταλληλότερη από όλες: μια απλή υπενθύμιση ότι τα λέει όλα αυτά ο εκπρόσωπος ενός κράτους που από το 1915 έως το 1923 διέπραξε την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα κατά των αυτοχθόνων χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας – Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων. Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που δεν παραγράφεται και που πρέπει να αναγνωρίσει, πριν κατηγορήσει οποιονδήποτε. Και, προπαντός, πριν δώσει στους άλλους μαθήματα ηθικής και συμπεριφοράς.
Τα «εγγόνια των ναζί», όπως αποκάλεσε ο κ. Ερντογάν τους Ευρωπαίους, έχουν αναγνωρίσει και έχουν καταδικάσει προ πολλού τα εγκλήματα του ναζισμού. Ενώ τα εγγόνια του Ταλαάτ ακόμα τον υμνούν και τον αποθεώνουν.
Τα «εγγόνια των ναζί» νιώθουν ντροπή και αποτροπιασμό για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ενώ τα εγγόνια του Κεμάλ υπερηφανεύονται για αυτούς που έριξαν τους Έλληνες και τους Αρμένιους στη θάλασσα. Αυτή είναι η διαφορά.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 23 επισκέπτες συνδεδεμένους