Στεπαναβάν Εκτύπωση E-mail

stepanavanΑπρίλιος- Ιούνιος 2017, τεύχος 93

Tο Στεπαναβάν είναι μια όμορφη πόλη στο νομό Λορί της Αρμενίας. Η ευρύτερη περιοχή κατοικήθηκε από την αρχαιότητα και ήταν φημισμένη για τον ορυκτό  πλούτο και την τέχνη της μεταλλουργίας, που αναπτύχθηκε και λειτούργησε ως πόλος έλξης για τον πληθυσμό της περιοχής, από την αρχαιότητα έως και τις αρχές του 20ού αιώνα.
Η περιοχή ήταν κατοικημένη από τη Λίθινη Εποχή και είναι πλούσια σε προϊστορικά ευρήματα. Κατά τους δύο τελευταίους αιώνες π.Χ., το Στεπαναβάν και οι όμορες περιοχές του ήταν μέρος της επαρχίας Τασίρ, που ανήκε στην επικράτεια της δυναστείας των Αρταξιδών (Արտաշէսեան). Αργότερα, από το 66 έως το 428 μ.Χ., η περιοχή αποτέλεσε μέρος του βασιλείου των Αρσακιδών (Արշակունի). Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα, το Στεπαναβάν εξελίχθηκε σε μεγάλο βιοτεχνικό εμπορικό κέντρο, χάρη και στην τοποθεσία του στη βόρεια εμπορική διαδρομή εκείνης της εποχής.
Τον 9ο αιώνα, με την ένωση αρκετών γειτονικών επαρχιών, δημιουργήθηκε το βασίλειο του Τασίρ - Ντζοραγκέτ, ένα βασίλειο υποτελές στην αρμενική δυναστεία των Βαγρατιδών (Բագրատունի), το οποίο επεκτάθηκε κατά μήκος των ποταμών Παμπάκ και Τεπέτ. Το βασίλειο είχε κέντρο το μεσαιωνικό φρούριο Λορί Περτ, που κατασκευάστηκε από τον Νταβίντ Ανχογίν (τον Ακτήμονα) (989-1048 μ.Χ.). Με την πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκε σε πόλη-απόρθητο φρούριο.
Τον 11ο αιώνα, το Στεπαναβάν είχε πληθυσμό δέκα χιλιάδων. Αργότερα, έγινε το διοικητικό κέντρο της δυναστείας των Ζακαριάν (Զաքարեան). Το Λορί Περτ ήταν το αγαπημένο μέρος όπου περνούσε τα καλοκαίρια του ο βασιλιάς Ασότ Γεργκάτ.
Το 1238 μ.Χ. έφτασαν στην πόλη οι Μογγόλοι, που, με την καθοδήγηση του Χαν Τσαχάτ, την λεηλάτησαν, κατέλαβαν το κάστρο, το οποίο κατέστρεψαν ολοσχερώς.
Από τον 16ο αιώνα μ.Χ., οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή του κάστρου, το οποίο και ερειπώθηκε.
Με την εγκαθίδρυση του σοβιετικού καθεστώτος στην Αρμενία το 1920, δυτικά του κάστρου δημιουργήθηκε το ομώνυμο χωριό Λορί Περτ. Η ονομασία της πόλης μέχρι το 1924 ήταν Τζαλάλ-ογλί. Αυτό οφείλεται στο ότι ένας από τους ιδρυτές της ήταν ο αρμένιος άρχοντας Τζαλάλ-ογλί (γιος του Τζαλάλ στα τουρκικά), ο οποίος, στα τέλη του 18ου αιώνα, ήρθε από το Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) στη Βόρεια Αρμενία, για να αποφύγει τους διωγμούς από τους Τούρκους και τους Τατάρους. Η σημερινή ονομασία της πόλης, Στεπαναβάν, δόθηκε για να τιμήσει τον αρμένιο κομμουνιστή επαναστάτη Στεπάν Σαουμιάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγάλος αρμένιος ποιητής και λογοτέχνης Χοβαννές Τουμανιάν έλαβε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο σχολείο της πόλης, το οποίο σήμερα φέρει το όνομά του. Το Στεπαναβάν υπέστη μεγάλες καταστροφές από τον σεισμό του 1988. Παρόλα αυτά, τόσο η πόλη όσο και τα γύρω χωριά έχουν πολλά αξιοθέατα να προσφέρουν στους επισκέπτες.
Η πόλη διαθέτει ένα πάρκο με δέντρα, το οποίο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1930 από τον Πολωνό Έντβαρντ Λεονόβιτς, πολλά φρούρια, εκκλησίες, γέφυρες και ιερές τοποθεσίες, οι οποίες, σε συνδυασμό με το ευχάριστο και υγιεινό κλίμα, θα μπορούσαν να μετατρέψουν την περιοχή σε έναν από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της Αρμενίας.

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 25 επισκέπτες συνδεδεμένους